Rudarima će biti povećane plate

Uprava “Elektroprivrede BiH” na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu dala je saglasnost na povećanje satnice rudarima sa 2,50 na 2,70 maraka, potvrđeno je za “Dnevni avaz” iz te državne kompanije.

Kako je pojašnjeno, dogovoreno je da ova sredstva trebaju biti osigurana iz naloženih reorganizacija rudnika, a ne iz povećanja cijene uglja.

Uprava je prekjučer najprije odbila dati saglasnost na povećanje, ali se jučer ujutro situacija promijenila.

Radi se o zahtjevima rudara kroz novi Kolektivni ugovor.

Ovo znači da će rudarima zaposlenim u sedam rudnika koncerna biti povećane plaće za osam posto, za šta će na godišnjem nivou biti potrebno izdvojiti oko 15 miliona maraka.

Nova satnica počet će se implementirati od 1. marta ove godine. Uprava, također, smatra da se u narednih pola godine mora početi prmjenivati plan reorganizacije rudnika.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, rekao je jučer da ih o tome „Elektroprivreda BiH” nije zvanično obavijestila, ali da povećanje satnice podrazumijeva povećanje plaća za osam posto.

Po njegovima riječima, upoznat je s tim da je jučer o tome trebalo bilo govora, kako bi se njihovi zahtjevi uvažili.

Kako piše “Avaz”, raspon prosječne neto plate u rudnicima koncerna je od 1.050 do 1.120 KM. Najviše plaće imaju rudari Rudnika Gračanica, s prosjekom od 1.380 KM, Ovaj rudnik skoro je jedini u FBiH koji nema nikakvih dugova i ostvaruje svoje planove.

Novum.ba

Vezano: