Napravite zdravi domaći hljeb sa sjemenkama
Ima li ljepšeg mirisa od mirisa domaćeg hljeba? Posebno kada je u pitanju zdravi hljeb sa sjemenkama u kojem možete uživati bez griže savjesti!
ZdraviJa je za vas pripremila provjereni recept za mekani domaći hljeb sa sjemenkama. Napravljen od zobi, sjemenki lana, bundeve, suncokreta ili susama, ovaj hljeb obiluje mineralima, proteinima i vlaknima. U nastavku teksta pronađite recept za ovu zdravu varijantu hljeba i uživajte u njegovim mirisima i okusima koji će ispuniti vaš dom.
Evo koje smo sve sastojke koristili i kako smo napravili ovaj domaći hljeb sa sjemenkama.
Sastojci za hljeb sa sjemenkama:
- 3 šolje integralnog pšeničnog brašna
- 2 šolje raženog integralnog brasna
- 1 vrećica kvasca
- voda
- so
- 2 kašike maslinovog ulja
- sjemenke po želji
- 1 kašika meda (ili čistog javorovog sirupa)
-
Priprema:
1. U velikoj zdjeli pomiješati brašno i so.
2. U šolji ili zdjelici pomiješati kvasac, pola čaše tople vode i kašiku meda (može bilo koji zaslađivač, a mi smo se odlučili za med). Kvasac ostaviti 10 minuta dok ne zapjeni.
-
3. Kada je kvasac gotov, dodati ga u brašno. Po potrebi, dodajte toplu vodu (pomalo) sve dok ne dobijete odgovarajuću smjesu. Ne treba da bude prerijetka. Rukom umijesite hljeb i ostavite na toplom 40 minuta da tijesto nadođe.
4. Kada tijesto nadođe, staviti ga na brašnatu površinu i ponovo umijesiti. Pritisnite smjesu kako bi vazduh izašao. Oblikujte željeni oblik.
-
5. Hljeb premazati uljem, te po površini staviti sjemenke po želji i krupnu so.
6. Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje, koji ste prethodno podmazali uljem. Staviti hljeb i ostaviti 20 minuta da odstoji.
7. Hljeb peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta (pripazite jer svaka rerna drugačije peče). Čačkalicom provjeriti da li je hljeb gotov.
8. Kada je hljeb pečen, izvaditi iz pleha, malo poprskati vodom i zamotati u čistu kuhinjsku krpu, te ostaviti da se ohladi.
Vaš zdravi hljeb sa sjemenkama je gotov! Prijatno!
Novum.ba