U Obdaništu Travnik obilježen 'Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci i tehnologiji'

Unazad pet godina u svijetu se obilježava Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci i tehnologiji. Stoga, u JU za predškolski odgoj i obrazovanje  Obdanište Travnik ovim povodom jučer je upriličena radionica za djecu i roditelje pod nazivom „I ja sam promijenila svijet!“.

Iako je u ovom uzrastu prisutna rodna ravnopravnost i mala djeca još nemaju razvijene stereotipe ili predrasude, stručno osoblje i menadžment ove ustanove su smatrali da je potrebno obilježiti ovaj datum zbog razvijanja sistema vrijednosti koji bi trebao u kasnijoj školskoj i odrasloj dobi biti na čvrstim temeljima.

Voditeljica radionice Adela Dobrić je uz pomoć kolegica vodila radionicu u kojoj su učestvovala djeca i njihovi roditelji.

-Radonica "I ja sam promijenila svijet!" koju smo upriličili povodom Međunarodnog dana djevojčica i žena koje se bave naukom i tehnologijom, podsjetila nas je da rodna ravnopravnost još uvijek nije dio svakodnevnice širom svijeta, kazala je Dobrić.

Pred roditelje i djecu je postavljen je zadatak da predstave postignuća jedne od naučnica.

-Imali smo predivne prezentacije, mnogo smijeha, zabave i druženja.Svi smo uživali, a posebno djeca koja su bila odlični domaćini, prezentatori i novinari, istaknula je Dobrić.

Roditelji su imali priliku vidjeti na koji način djeca stiču znanja, razvijaju sistem vrijednosti, sarađuju, rade na zadacima..

Novum.ba

Vezano: