Realiziran projekt poboljšanje inkluzivnog obrazovanja na području općine Bugojno

Javno zagovaranje u obrazovanju doprinosi stvaranju kvalitetnije sinergijske veze između onih koji stvaraju inkluzivnu kulturu, onih koji kreiraju inkluzivne politike i onih koji razvijaju inkluzivnu praksu. 

U okviru projekta "Inkluzivno obrazovanje-kvalitetne škole" kojeg realizira Udruženje “Leptir” Bugojno, uz podršku Ministarstva obrazovanja SBK/KSB-a i finansijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke realiziran je okrugli stol na temu: „Poboljšanje inkluzivnog obrazovanja na području općine Bugojno i Srednjobosanskog kantona-prezentacija rezultata aktivnosti projekta“

Na okruglom stolu su prezentirani rezulati realizacije navedenog projekta u tri osnovne škole općine Bugojno: OŠ „Drvetine”, PO “Rovna”, Druga osnovna škola Bugojno, PO “Vesela” i OŠ “Bristovi”, PO “Vučipolje. Na okruglom stolu učestvovali predstavnici osnovnih škola općine Bugojno (nastavnici, pedagozi i asistenti u nastavi) i Udruženja “Leptir”. Okrugli stol vodio stručni saradnik Udruženja “Leptir” Bugojno Saudin Beganović, prof. pedagogije.
Prisutni tokom panel diskusije naglasili da je projekat bio veoma uspješan i da postoji ogromna potreba za nastavkom istog u svim osnovnim školama. Također, naglašena je potreba da se kvalitetnije pristupi od strane Ministarstva obrazovanja ovoj problematici, te da se formiraju mobilni stručni timovi za podršku učenicima s poteškoćama u razvoju. Predstavnici škola istakli zahvalnost što su Udruženje ”Leptir” Bugojno i stručni tim rijetki koji rade na sistematičnom i holističkom pristupu u pružanju podrške učenicima s poteškoćama u razvoju. Na okruglom stolu podjeljen set didaktičkog materijala za sve osnovne škole općine Bugojno (plakat, publikacija i afiše).

Zakljuci i preporuke sa okruglog stola proslijeđeni u Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB i Ministarstvo zdravstva i scocijalne politike SBK/KSB.

Novum.ba

Vezano: