Na današnji dan zatvorene Olimpijske igre u Sarajevu

Na današnji dan 1984. predsjednik SIV-a Branko Mikulić zatvorio je 14. Olimpijske igre u Sarajevu.

Najuspješnija zemlja s devet zlatnih odličja bila je Istočna, Demokratska Republika Njemačka. Od domaćina osvojenim drugim mjestom u veleslalomu u junaka igara izrastao je mladi Slovenac Jure Franko.

Igre su trajale 11 dana. Iza njih su stajale godine priprema i može se reći da su bile jedna od najvećih investicija tadašnje jugoslavenske države. Mnogi su skupocjeni objekti izgrađeni samo za Olimpijske igre, a televizijski su prijenosi zadovoljili sve svjetske standarde.

Nažalost, u skoroj budućnosti, osam godina poslije Olimpijade, Sarajevo je ponovno dospjelo na svjetske naslovnice. Status olimpijskog grada, mjesta gdje svi ratovi prestaju, nije mu pomogao u nemilosrdnom ratu. Olimpijski duh je nestao, a nekadašnje sportske staze na Bjelašnici, Jahorini i Trebeviću ponovno su se spominjale, ali ovoga puta po zlu, kao mjesta s kojih su srpski odmetnici bombardirali grad. U ratu su stradali mnogi sportski objekti, a dvorana Zetra, olimpijski hram sporta, mjesto gdje su igre zatvorene, do temelja je izgorjela.

Danas se Sarajevo oporavlja od ratnih grozota, s nadom da će u budućnosti jedina borilišta u gradu biti ona sportska.

Novum.ba

Vezano: