Turski kulturni centar u Fojnici most između Republike Turske i institucija u SBK

Turski kulturni centar u Fojnici je otvoren 2011. godine kao rezultat bratimljenja općine Fojnica i općine Ümraniye, te predstavlja jednu od glavnih okosnica kulturnih dešavanja u općini Fojnica.

Prvi Turski kulturni centar „Yunus Emre“ , izvan granica Republike Turske , otvoren je u Sarajevu 2009. godine. Otvorenje je najavljeno riječima: „Nije slučajnost da prvi otvoreni centar bude u Bosni, nego je to svjesna odluka“. Institut je dobio ime po anadolijskom mistiku Yunus Emreu, zbog iste želje za širenjem ljudskih vrijednosti, ljubavi i mira među narodima.

Mnoge aktivnosti koje centar organizuje, kako sam, tako i sa mnogim drugim institucijama su: kurs turskog jezika, kurs ručnih radova, kurs informatike koji obuhvata osnove informatike, grafički dizajn, te programiranje, zatim promocije knjiga, književnih susreta, filmskih projekcija, sportskih tamičenja, organizacije iftara, podjele ašure, organizacije koncerata, probe horova, dodatna nastava iz matematike i fizike, novinarska sekcija.

Jedan od značajnijih projekata u od strane instituta jeste „Moj izbor je turski“, gdje je omogućeno izučavanje turskog jezika kao izbornog predmeta ili obaveznog drugog stranog jezika u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini. U sklopu ovog projekta se također organizuje niz aktivnosti kao što su sportska takmičenja, takmičenja literarnih i likovnih radova, te razna takmičenja u pokazivanju talenata (pjevanje, ples, imitacija, gluma, sviranje..).

Svake godine se održava Dječiji festival, povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta na kojem prisustvuje preko 6000 djece iz cijele Bosne i Hercegovine. U sklopu programa biva upriličen raznovrsni bh. i turski kulturno-zabavni program, a učenici koji bivaju najbolji u nagradnim igrama i takmičenjima, kao i oni čiji brojevi budu izvučeni iz sretne kutije budu nagrađeni vrijednim nagradama.

Kurs turskog jezika se održava od osnivanja instituta. Najviši stepen koji je moguće položiti jeste C1. Povodom učenja turskog jezika na kursu, kao i studenata na odsjeku za turkologiju, svake godine se održava ljetna škola u Turskoj. Ljetna škola turskog jeznika prvi put je održana 2010. godine. Tada je ljetnu školu pohađalo 30 učenika iz osam zemalja, dok zadnjih godina je postignut broj i do 1000 učenika iz 75 zemalja. Ista traje četiri sedmice, od kojih se tri provode u nekim od gradova Turske, a zadnju sedmicu svi učesnici provode u Istanbulu.

Učenici na ljetnoj školi imaju priliku da razviju i poboljšaju svoje jezičke sposobnosti, da posjete i upoznaju historijska i turistička mjesta u gradovima u kojima se nalaz i na obližnjim mjestima, imaju priliku probati tradicionalna jela, te sklopiti prijateljstva sa mladima širom svijeta.

Mnogo se uči o turskoj kulturi i umjetnosti kroz organizacije kurseva poput: veza žicom, tkanja, keranja, veza ukrasnim trakicama, turske kuhinje, te slikanje ebru tehnikom. Nakon završetka kurseva, učesnici dobivaju potvrdu o učešću.

Pored kulturnih aktivnosti, centar ima ulogu unapređenja i poboljšanja prijateljskih i poslovnih veza sa turskim narodom, općinama, raznim institucijama kao što su: Turska ambasada, Turska vojna misija u BiH, TİKA (Turska agencija za suradnju i koordinaciju), Zajednice za tursku dijasporu koje podržavaju rad i funkcioniranje velikog broja institucija u BiH.

Turski kulturni centar ostvaruje saradnju i predstavlja most između Republike Turske i svih važnijih institucija u SBK, a i šire. Neke od institucija su : Vlada SBK, Općine Fojnica, Travnik, Visoko, Kiseljak, Medžlisi IZ Fojnica, Kiseljak, Sarajevo, Dom zdravlja Fojnica, Zavod Drin i Bakovići, Samostan u Fojnici, Reumal Fojnica, Medrese Visoko i Travnik, Osnovne i srednje škole u Fojnici i Kiseljaku, MUP Fojnica itd.

Danas Institut „Yunus Emre“ djeluje sa ukupno 58 kulturnih centara u 48 zemalja svijeta. Isti ima za cilj da do 2023. godine, odnosno 100. godišnjice Republike Turske, broj kulturnih centara poveća na 100. Cilj im je da putem podučavanja turskog jezika i uz aktivnosti na polju kulture i umjetnosti, svijetu predstavi Tursku u pravom svjetlu i ukaže na ispravne izvore, te da doprinese bogaćenju svjetske kulture pomoću aktivnosti koje se temelje na međukulturalnoj interakciji.

Trenutno su u toku prijave za kurs turskog jezika, te ovim putem pozivamo sve zainteresovane da se prijave kako bi imali priliku naučiti izuzetno melodičan jezik, koji se razlikuje od nama poznatih indo-evropskih jezika. Prijave je moguće izvršiti do 21. februara 2020. godine.

Novum.ba/Čuvari istine

Vezano: