Kroz projekat ’Ojačajmo Fond za standarde u SBK’ podržano 17 kompanija iz SBK

Danas je u Travniku održana završena konferencija projekta „Ojačajmo Fond za standarde u SBK“ kojeg je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID kroz program „Razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) i Ministarstvo privrede SBK, a implementirala Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ.

Ovaj projekat je podržao kompanije iz Srednjobosanskog kantona kroz finansiranje troškova uvođenja sistema upravljanja kvalitetom i potrebnih certifikata za proizvode/ usluge tražene na ciljanim tržištima kao što su EU standardi ili drugi relevantni standardi. Projekat je bio fokusiran na unapređenje brzo-rastućih, izvozno orijentisanih i spremnih malih i srednjih preduzeća iz drvne, metalne i tekstilne industrije.

Postoji velika potražnja među kompanijama da dobiju podršku za implementaciju standarda i certificiranja. Mnogi proizvodi koji se izvoze u EU zahtjevaju standarde zakonom ili se traže na tržištu. Međutim, veliki broj kompanija u Srednjobosanskom kantonu nisu poduzele konkretne korake da dobiju certifikate i standarde kvaliteta, a koji predstavljaju efikasno sredstvo za ulazak na tržište EU i povećanje izvoza u BiH.

Ukupno 17 kompanija iz Srednjobosanskog kantona je podržano kroz zajednički projekat „Ojačajmo Fond za standarde u SBK“.

Preduzeća korisnici grant sredstava u projektu „Ojačajmo Fond za standarde u SBK“ su u prošloj godini ostvarila slijedeće rezultate (prema izvještajima korisnika):
– Broj novih radnih mjesta – 117
– Broj novih transakcija/ narudžbi – 61
– Povećanje prihoda – 2.129.967 KM
– Povećanje izvoza – 3.243.463 KM

Novum.ba

Vezano: