Mahir Turko – osvojeno zlato na Grand Prix-u BiH 2020.

Općina Fojnica je od juče bogatiji za još jednu zlatnu medalju koju je na Grand Prix internacionalnom kupu osvojio Mahir Turko.

Kickboxing kup „Grand Prix BiH 2020.“ za kadete, juniore i seniore organizovala je Kickboxing akademija „Ilidža“, koju uspješno vodi profesor Nermin Bašović. Na ovom takmičenju učešće je uzelo čak 75 klubova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Poljske i Austrije. Ljubitelji ovog borilačkog sporta imali su priliku da uživaju u borbama 436 takmičara, a zlatnu medalju je, u ovoj nimalo lakoj konkurenciji, osvojio Fojničanin Mahir Turko.

U razgovoru sa Mahirom saznali smo da kick boks trenira od svoje desete godine, te da je u svojoj karijeri učestvovao na mnogobrojnim takmičenjima, a osim toga imao je i dosta profesionalnih mečeva. Što se tiče osvojenog zlata na ovom takmičenju Mahir kaže: „Danas sam osvojio Grand Prix internacionalni kup i imao sam dva izuzetno teška meča. Ja se borim u kategoriji Low kick -86 kg, a danas, kako nisam imao protivnika u svojoj kategoriji, borio sam se u kategoriji +91 kg, odnosno kategoriji iznad svoje.“

Inače, kick boks je nastao na osnovama boksa, karatea, taekwondoa, kung fua te još nekoliko borilačkih sportova, a Low kick je disciplina gdje su, osim udaraca u prednju stranu glave i trupa dozvoljeni i udarci, punom snagom nogama, u noge protivnika.

U daljem razgovoru sa Mahirom saznali smo da je 2018. godine diplomirao na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu, a na pitanje kako je uspio uskladiti intenzivne treninge, koji iziskuju mnogo odricanja i truda, sa posvećenosti nauci Mahir kaže: „Nije bilo lako posvetiti se i nauci i treninzima istovremeno, ali kada znate šta želite onda nađete i način da uskladite svoje obaveze. Bilo je trenutaka kada sam se osjećao iscrpljeno, jer zaista je zahtjevno boriti se na dva fronta, ali sve je moguće ukoliko vam je jasno koje ciljeve želite postići u životu.

Ovaj 24-ogodišnjak čiju karijeru krase ne samo trofeji, medalje i nagrade sa internacionalnih, državnih, europskih i svjetskih prvenstava, nego i fakultetska diploma Univerziteta Sarajevo, treba biti uzor mladima širom Bosne i Hercegovine.

Mahiru zahvaljujemo na fotografijama koje nam je poslao i od srca mu čestitamo na pobjedi koju je donio ne samo svom klubu i gradu u kojem je rođen, nego cijeloj Bosni i Hercegovini.

Novum.ba/Čuvari istine

Vezano: