Bill Gates napušta upravu Microsofta

Microsoft je u petak objavio da Bill Gates odlazi iz uprave ove kompanije. Gates takođe odlazi sa svog položaja u upravnom odboru kompanije Berkshire Hathaway.

„Odlučio sam da odstupim iz obje uprave – Microsofta i Berkshire Hathaway – kako bih posvetio više vremena filantropskim prioritetima, uključujući globalno zdravlje i razvoj, obrazovanje i sve veći angažman u borbi protiv klimatskih promena“, Gates je najavio na LinkedInu, prenosi CNBC.

“Rukovodstvo Berkshire kompanija i Microsofta nikada nije bilo jače, tako da je pravo vrijeme za ovaj korak”, kazao je Gates.

On je dodao da odstupanje iz uprave Microsofta ni na koji način ne znači odstupanje iz kompanije.

„Microsoft će uvijek biti važan dio mog životnog posla, a ja ću i dalje biti angažiran sa Satyom i tehničkim vodstvom da pomognem oblikovanju vizije i postizanju ambicioznih ciljeva kompanije. Osjećam se optimističnije nego ikad prije u pogledu napretka koji kompanija postiže i kako može nastaviti pružati korist svijetu.”

Gates je osnovao Microsoft 1975. s Paulom Allenom, koji je umro 2018. Gates je bio izvršni direktor do 2000. kada je ulogu preuzeo Steve Ballmer. Aktuelna direktorica Microsofta, Satya Nadella, preuzela je tu ulogu 2014. godine. Gates je bio direktor upravnog odbora Microsofta do 2014. godine, ali je 2008. godine počeo posvećivati više vremena Fondaciji Bill & Melinda Gates.

Gates je među vodećim dioničarima Microsofta. On posjeduje 1,36% dionica. Kompanija je izašla na berzu 1986. godine i sada je jedna od navrijednijih kompanija na svijetu s tržišnom cijenom od 1,21 biliona dolara.

Novum.ba

Vezano: