U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 520 osoba: Otkrivena dva nova klastera

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH objavio je trenutnu epidemiološku situaciju u ovom entitetu sa podacima u posljednja 24 sata.

Testirano je 520 osoba, utvrđeno je 10 novih slučajeva, a ukupno 62 zaraženih je u FBiH. Od posljedica zaraze ovim virusom umrle su tri osobe, jedna u Bihaću, Mostaru i Sarajevu.

Najviše pozitivnih na virus korona, njih 26 je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu gdje je zabilježena i lokalna transmisija.

Uvezeni slučajevi u FBiH su iz Italije, Njemačke i Srbije, a lokalna transmisija, osim u HNK zabilježena je i na području Unsko-sanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona. U USK evidentiran je najveći broj žarišta - 3.

Zabilježeni su novi klasteri u Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevu, a najveći klaster je sa proslave firme Igman u Konjicu gdje je potvrđeno 23 slučaja zaraze i tri nivoa kontakata.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 10 novih slučajeva, po četiri u ZHK i Kantonu Sarajevo, te dva u HNK. Pogledajte detaljnu tabelu sa brojem zaraženih i novozaraženih, umrlih, te testiranih u FBiH.

U Kantonu Sarajevo testirano je svega 79 osoba.
 Ukupno je u ovom entitetu urađeno 520 testova, najviše u HNK (187) a očekuje se da će se krenuti u masovnije testiranje kada dođe novi kontigent testova. Vlasti su potvrdile da u ovom trenutku nema dovoljan broj testova, a testiraju se, kako su kazali, samo oni koji imaju simptome kako bi izbjegli lažne negativne slučajeve.

Novum.ba

Vezano: