U SBK nema novozaraženih, u izolaciji preko 1.900 osoba

Nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Srednjobosanskom županiji kantonu i, u ovom trenutku, situacija je prilično stabilna, izjavio je u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš.

U tom kantonu u samoizolaciji je 1.912 osoba, a među njima i one koje su bile u kontaktu sa zaraženim muškarcem iz Novog Travnika, koji je 11. marta učestvovao na proslavi u kompaniji "Igman" u Konjicu.

- Jučer smo imali četiri slučaja koja su nam bila sumnjiva, a, nasreću, testovi su bili negativni. Jutros ide pet novih uzoraka prema Sarajevu i vidjet ćemo rezultate - istaknuo je Krakaš.

Naglasio je da je tokom protekle noći hospitaliziran mladić iz Novog Travnika, s povišenom temperaturom i otežanim disanjem, a test je pokazao da je i on negativan na koronavirus.

- Tokom noći smo uzeli uzorak i poslali u KCUS, te smo jutros u četiri sata dobili rezultata da je negativan - naglasio je.

Karakaš je istaknuo da je teško prognozirati daljnju situaciju, istaknuvši da se stanje u BiH usložnjava.

- Samim tim, to se očekuje i kod nas. Maksimalno smo angažirani i sada najviše očekujemo od građana jer nijedan zdravstveni sustav, niti vojska epidemiologa, ne može ovo zaustaviti. Samo građani koji se drže preporuka - istaknuo je on.

Prema podacima Kriznog stožera Federalnog minisatarstva zdravstva, do sada su u SBK testirane 24 osobe, a jedna od njih je pozitivna na koronavirus.

FENA

Vezano: