Fena i BH Telecom zajedno u projektu FENA.LIVE

Suočeni sa krizom koja pogađa svaki segment našeg društva, a imajući u vidu iznimnu važnost istinitog i pravovremenog informisanja, Federalna novinska agencija (FENA) i BH Telecom uspostavili su partnersku suradnju na projektu FENA.LIVE.

Riječ je o novom servisu putem kojeg će Fena svoje korisnike, ali i širu javnost u Bosni i Hercegovini i svijetu obavještavati o najvažnijim događajima i to putem emitovanja video signala uživo. Iako nije isključivo vezan za aktuelnu krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, projekat svoj puni značaj dobija upravo u današnje vrijeme, kada je potrebno što brže prenijeti istinite i pravovremene informacije do javnosti, uz minimalno angažiranje novinarskih ekipa na nekom događaju.

BH Telecom će ovom projektu obezbijediti neophodnu podršku preko svoje Enterprise Cloud usluge putem koje će Fenin video signal u HD kvaliteti biti dostupan televizijama u BiH i svijetu.

-Zahvaljujući FENA.LIVE projektu postići će se višestruki efekti. Naši korisnici će dobiti vrhunsku uslugu LIVE prenosa važnih događaja, a ono što je u ovom trenutku najznačajnije je da će, u cilju prevencije širenja infekcije, minimalan broj novinara i reportera biti prisutan na događajima. Značajno će se povećati brzina objave vijesti, te će se našim korisnicima i široj javnosti osigurati kvalitetne i pravovremene informacije. Naravno, razvoj projekta FENA.LIVE s našim partnerima iz BH Telecoma, koji će nam pružati svu tehničku podršku, nastavit će se i nakon izlaska iz ove krize, a što će se, nadamo se, dogoditi uskoro, kaže direktor Fene, Elmir Huremović.

Dodaje da su pokretanjem partnerske suradnje baš u ovako teškom trenutku za bh. društvo i državu Fena, vodeća novinska agencija u zemlji i BH Telecom, koji je najveća telekomunikacijska kompanija u BiH, pokazali kako im je javni interes na prvom mjestu.

-Svjesni uloge i značaja telekomunikacijskog sistema u ovom izazovnom periodu za pojedince i kompanije, donijeli smo niz odluka i poduzeli veliki broj aktivnosti koje doprinose da se prevaziđu trenutne okolnosti kako bi telekomunikacioni sistem i ICT rješenja doprinijela kontinuiranom poslovanju privrednih subjekata i obrazovnom procesu u stanju prirodne nesreće i vanrednim okolnostima - kaže v.d. generalnog direktora BH Telecoma, Sedin Kahriman.

Prije svega, sistemi BH Telecoma stabilno funkcioniraju, sa dovoljnim kapacitetima za sve usluge koje pruža, uključujući i održavanje online nastave. U svrhu osiguranja kontinuiteta poslovanja i podrške privredi, poslovnoj zajednici BH Telecom je ponudio mogućnost besplatnog korištenja alata za organizaciju poslovnih aktivnosti sa udaljenih lokacija s ciljem lakšeg odvijanja njihovih poslovnih aktivnosti i zaštite zaposlenika.

BH Telecom je svoje tehnološke kapacitete stavio na raspolaganje obrazovnim institucijama i pokrenuo aktivnost obezbjedjenja besplatne internet konekcije za učenike koji trenutno nemaju internet pristup kako bi im osigurao praćenje online nastave. Također, BH Telecom je donirao milion KM zdravstvenim institucijama za nabavku potrebne medicinske opreme te će i dalje, kako ističe Kahriman, nastojati da pruži podršku u svim segmentima koliko bude u mogućnosti.

-U trenutnim vanrednim okolnostima, pravovremeno i kvalitetno informisanje naših građana je vrlo značajno te je saradnja sa agencijom Fena na projektu FENA.LIVE još jedna aktivnost koja, zajedničkom saradnjom, treba da doprinese bh. zajednici - rekao je Sedin Kahriman, v.d. generalnog direktora BH Telecoma.

Novum.ba/FENA

Vezano: