Na podučju općine Jajce nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom

Na održanoj šestoj vanrednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite Jajce razmatrana je informacija o stanju na području općine Jajce vezana za sprječavanje širenja korona virusa i informacija o do sada provedenim mjerama i naredbama Federalnog i Kantonalno štaba civilne zaštite.

JZU Dom zdravlja Jajce i Opća bolnica Jajce provode sve mjere zaštite stanovništva, Policijska stanica Jajce izvršava poslove iz svoje nadležnosti.  Prema posljednjim informacijama na području općine Jajce nema potvrđenih slučajeva zaraze korina virusom.

Općina Jajce kontinuirano radi na nabavci zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava, kao i na provedbi svih propisanih mjera zaštite. Provedena je dezinekcija svih javnih ustanova i zajedničkih prostora u stambenim zgradama. Posredstvom Općinskih službi za spašavanje, te volontera Crveng križa i Merhameta redovno se vrši opskrba stanovništva koje je obuhvaćeno naredbom o zabrani kretanja, kao i bolesnih i nemoćnih. 

U cilju učinkovitije zaštite stanovništva Općinski štab civilne zaštite Jajce je na današnjoj sjednici donio i tri zaključka. Prvi se odnosi na zahtjev prema višim nivoima da se osigura veći broj testova za općine, drugim zaključkom se traži liberalizacija naredbe o zabrani kretanja osobama starijim od 65 godina, a trećim se nalaže JKP „Čistoća i zelenilo“ Jajce da pojačano čisti zajedničke prostore u stambenim zgradama.

 

Općinski štab civilne zaštite Jajce još jednom apeluje na sve građane da se pridržavaju svih naredbi i mjera zaštite, jer je to jedini način da iz ove krize svi zajedno izađemo sa što manjim posljedicama.

Novum.ba

Vezano: