Ljudski nemar uzrok velikog požara u Bugojnu

Kako ističu u ŠPD " Srednjobosanske šume" ljudskom nemarom ili namjerom i neodgovornošću izazvan je veliki požar koji je aktivan trenutno u Bugojnu. Gori površina od cca. 7, 5 hektara šumske kulture koja se prostire kroz odjele 45 i 47 Kalin - Radovan.
Na terenu su radnici Šumarije Bugojno i Sektora integralne zaštite koji pokušavaju požar staviti pod kontrolu. Jak vjetar otežava gašenje jer kako kažu oni koji su na terenu"požar preskače po 5 metara" iza leđa radnika koji nastoje ugasiti požar. Osim radnika Srednjobosanskih šuma / Šume Središnje Bosne trenutno nema drugih koji su spremni da pomognu i učestvuju u gašenju požara, ističu u Društvu.
Trenutno gore odjeli šumske kulture starost 6 do 7 godina koje su radnici Srednjobosanskih šuma pošumili u proteklom vremenskom periodu. Nažalost sve je uništeno u jednom trenutku ljudskom nepažnjom, naglašavaju u Društvu.

Iz Društva apeluju na nadležne da hitno reaguju, pronađu i procesuiraju one koji su činom paljenja izazvali požar, koji je, kako naglašavaju u Društvu , a prema informacijama sa terena krenuo sa privatne njive.
U proteklim danima brojni apeli su upućeni da se vatra ne loži upravo zbog toga što požari poput ovoga mogu izazvati velike i nenadoknadive štete za ljude i prirodu.

Novum.ba

Vezano:

Image