Potpredsjednica FBiH uputila čestitku povodom 26. godišnjice 7. Korpusa i 28. godišnjice ARBiH

26. GODIŠNJICA 7. KORPUSA I 28. GODIŠNJICA FORMIRANJA ARMIJE REPUBLIKE BIH] - Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika MAHMUTBEGOVIĆ uputila je čestitku povodom 26. godišnjice 7. Korpusa i 28. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.


„Uvijek s ponosom ističem da sam i sama bila pripadnik 7. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i da se o njegovom strateškom značaju i vrijednosti ne treba puno govoriti, već pustiti historijskoj distanci da ispiše stranice o, vjerovatno najvećim i najznačajnijim borbenim uspjesima ovog korpusa i naše Armije. Dovoljno je reći da je za veoma kratko vrijeme, 7. Korpus kao najmlađi korpus u sastavu Armije Republike BiH, zaslužio epitet najofanzivnije armijske formacije i da je oslobodio najveći dio okupiranog bosanskohercegovačkog prostora. Jedinice 7. Korpusa su bile garant naše opstojnosti, našeg puta u bolje sutra, ne samo u SBK-u, nego i u našoj čitavoj i jedinoj domovini, državi Bosni i Hercegovini.

Moram istaći da trebamo biti svjesni i ponosni na činjenicu da je naša borba bila odbrambeno-oslobodilačka, časna, dostojanstvena, pravična i da postoji samo jedna istina i da je ona na našoj strani. Zato je jako važno da se i na dostojanstven način sjećamo i obilježavamo značajne datume iz naše prošlosti, da se uvijek sjećamo naših najboljih sinova, naših šehida, i ne dopustimo da njihove nesebične žrtve i njihove porodice padnu u zaborav. Mi ovo ne smijemo raditi s namjerom da živimo u prošlosti, nego da iz prošlosti učimo i još odlučnije koračamo u bolje i prosperijetnije sutra, prema beskompromisnoj borbi za očuvanje i izgradnju naše Bosne i Hercegovine i njeno punopravno članstvo u NATO-savezu i Evropskoj uniji.

Nama koji smo bili svjedoci užasa i golgote kroz koju je prošao naš narod, potrebno je podsjećanje, a nepobitne historijske i sudske činjenice i stalno ukazivanje na njih su neophodni i prijeko potrebni

našim mladim generacijama koji moraju poznavati svoju historiju i spoznati vrijednost borbe našeg golorukog naroda za opstanak civilizacijskih i ljudskih vrijednosti. Moraju izvući pouke iz naše prošlosti, kako bi na pravi način kreirali svoju budućnost.

Sa željom da budućnost provedemo u miru, sreći i blagostanju u jedinoj i zajedničkoj nam domovini, državi Bosni i Hercegovini, još jedanput svim demobilisanim borcima, porodicama šehida/poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i svim građanima koji su učestvovali u stvaranju i jačanju 7. Korpusa i naše Armije upućujem iskrene čestitke u povodu 26. godišnjice 7. Korpusa i 28. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Novum.ba

Vezano: