Travnik: Obilježena godišnjica 7. Korpusa Armije RBiH

Ovog utorka u Travniku obilježena je godišnjica osnivanja 7. Korpusa Armije RBiH. Iako je ranijih godina ovaj dan obilježavan svečanom sjednicom i brojim manifestacijama, ove godine su zbog pandemije koronavirusa aktivnosti svedene na minimum.

Tako su danas predstavnici Općine Travnik na čelu sa načelnikom Admirom Hadžiemrićem položili cvijeće na Šehidskom mezarju u Travniku.

Ovom prilikom načelnik Hadžiemrić je istakao ključnu ulogu koju je imao 7. Korpus tokom rata u  našoj zemlji te je posebne pozdrave i zahvalnost uputio šehidskim porodicama.

U poslijepodnevnim satima, vijenac su položili i čalnovi Organizacionog odbora manifestacije obilježavanja godišnjice korpusa.

Kako je kazao, Ekrem Julardžija Predsjednik Saveza RVI SBK,  sedmi korpus Armije RBiH bio je prepoznatljiv po svojim pobjedama te je pokazao kako se voli, brani i oslobađa BiH.

Iako je sedmi korpus Armije RBiH  formiran tek  07. aprila, 1994. godine, 7. korpus svojim oslobodilačkim pohodima dao je veliki doprinos u odbrani domovine.

Krenuvši tada u oslobodilačko-ofanzivna dejstva nijednog dana se nije zaustavio, a 1995. godini poznatom operacijom oslobađanja Vlašića u nemogućim vremenskim polarnim uslovima, borci savladavaju najveći vrh Vlašića i najavljuju „Bosansko proljeće“ sa Vlašića.

Sedmi korpus sa briljantnim vojnim operacijama je obezbijedio mjesto u historiji BiH.

Novum.ba/TNT

Vezano: