Krizni štab o aktuelnim dešavanjima u Fojnici

U izolaciji se u Fojnici trenutno nalaze 24 osobe, riječ je uglavnom o vozačima u međunarodom transportu, kojima će konstantno biti izrečene mjere izolacije.

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba je bilo rasprave o aktuelnim dešavanjima u Fojnici. Govorilo se o učestalim požarima, o okupljanjima Fojničana, o neprovjerenim informacijama medija, na osnovu kojih pojedinci svojim komentarima na društvenim mrežama šire netačne i nepotpune informacije, te time bespotremno uzburkaju javnost.

S tim u vezi, Krizni štab ovim putem obavještava javnost da sve tačne, objektivne i provjerene informacije mogu naći na zvaničnoj stranici Općine Fojnica.

Na kraju sastanka, Krizni štab je donio nekoliko zaključaka:

  1. Da su Naredbe izdate do 08.04.2020.g. još na snazi;
  2. a) posebno Naredbe koje se odnose na javna okupljanja, socijalnu distancu, nošenje zaštitne opreme (maske rukavice). Ove odredbe se odnose posebno na sva javna okupljanja: obavljanja vjerskih obreda, kretanje i okupljanje građana u javnom prostoru (penzioneri se nakon preuzimanja penzije zadržavaju i okupljaju u grupama na javnom prostoru)
  3. b) zatim, Naredba o paljenju vatre na otvorenom prostoru, - izazivanje šumskih i drugih požara (paljenje vatre je zabilježeno u zadnje vrijeme u više slučajeva)
  4. Apeluje se na lokalne medije koji rade i djeluju na području općine Fojnica, da budu profesionalni, da ne objavljuju neprovjerene i neslužbene informacije (dezinformacije), čime šire paniku i strah, te nepotrebno uznemiruju stanovnike Fojnice
  5. Apeluje se na potencijalne putnike koji planiraju Uskršnje i druge blagdane provesti u BiH (Fojnica), da se ne kreću na put iz zemalja EU, bez nužne potrebe, s obzirom na postojeću prijetnju epidemijom i mogućnost širenja i unošenja zaraze u područje Fojnice.

Novum.ba

Vezano: