Krizni štab - Tematska sjednica o učestalim požarima na području općine Fojnica

Shodno preporuci Kantonalne uprave za civilnu zaštitu za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od požara na otvorenom prostoru, Krizni štab civilne zaštite općine Fojnica je danas održao tematsku sjednicu kojoj je prisustvovao Elmir Dugonja, upravnik Šumarije Fojnica, Adnan Kučuk, predstavnik DVD Fojnica i Amir Softić, komandir PS Fojnica.

Rečeno je da je u posljednih petnaest dana bilo deset požara na području općine Fojnica.

Najviše rasprave vodilo se o požaru koji je tokom vikenda bio na području mjesne zajednice Pločari.

Upravnik Šumarije Fojnica, Elmir Dugonja, objasnio je prisutnima proceduru koju oni provode kada je riječ o šumskom požaru. Naime, prvo se angažuju radnici Šumarije, ukoliko oni ne uspiju zaustaviti požar, poziva se vatrogasna jedinica ŠPD Srednjobosanske šume, iz Busovače. Tek nakon toga, upravnik Šumarije ima ovlasti da angažuje DVD Fojnica.

Zbog ovakve procedure, dešava se nepravovremena reakcija na terenu. Zato je danas rečeno da se napravi bolja koordinacija između Šumarije/ŠPD Srednjobosanske šume i DVD Fojnica, a da Civilna zaštita općine Fojnica stoji stoji na raspolaganju i pružit će pomoć kada je potrebno.

S druge strane, još jednom je naglašena važnost svijesti stanovnika Fojnice, da shvate svoju ulogu, da ne pale vatru na otvorenom, i naglašeno je da će za eventualne požare kazneno odgovarati.

Naglašeno je i da su svi građani dužni, po saznanju prijaviti požar, ali i prijaviti osobe koje su ga izazvale.

Novum.ba

Vezano: