Evropska komisija pozvala da se zabrana putovanja u EU produži do 15. maja

Naime, iskustvo država EU i drugih zemalja izloženih pandemiji koronavirusa pokazuje da mjere koje se primjenjuju u borbi protiv širenja virusa zahtijevaju više od 30 dana da bi bile efikasne, piše Europost.

Komisija stoga poziva na koordinirani pristup produženju zabrane putovanja, jer djelovanje na vanjskim granicama može biti učinkovito samo ako ga provode sve države članice EU i zemlje Schengena, i to sa istim datumom završetka zabrane te na ujednačen način.

Ograničenje putovanja, kao i poziv na njegovo produženje, odnosi se na ukupno 30 zemalja. To su zemlje Evropske unije i područja Evrope, koje uključuje sve države članice Schengena, plus države EU koje nisu dio šengenskog prostora, Bugarska, Hrvatska, Kipar i Rumunija, te četiri pridružene države Schengena - Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska.

Sve države članice EU uspješno su primijenile mjere socijalne distance kako bi ograničile socijalnu interakciju i usporile širenje virusa te ograničile nepotrebna putovanja. Ipak, još ne bismo trebali otvoriti vrata dok osiguravamo našu kuću", rekao je potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

Podsjećamo, prvo privremeno ograničenje putovanja u EU, u početnom periodu od 30 dana, odobrili su čelnici država članica 17. marta. Samo Irska nije poduzela takvu akciju.

Novum.ba

Vezano: