Godina dana od postavljanja kamena temeljca na Divanhani na Han Ploči

Proglašenje pandemije je odgodilo mnoge događaje i planirane aktivnosti širom svijeta, pa tako i svečano otvorenje Vakufsko - poslovnog centra Divanhana u džematu Han Ploča - Kiseljak.

Otvorenje je planirano 04. aprila 2020. godine u sklopu manifestacije Dani vakufa u Bosni i Hercegovini.

Prisjetimo se da je na današnji dan prije godinu dana u prisustvu velikog broja zvanica postavljen kamen temeljac, te se nedugo zatim krenulo sa radovima. Svi koji su prolazli kroz Kiseljak iz Sarajeva prema Travniku i obratno mogli su svjedočiti kako je iz zemlje kao biljka iznova nicao ovaj vakuf. Baš iznova, jer je vakif 1873. godine za potrebe džamije koju je dao ranije sagradio i uvakufio kafanu i han. Vakuf Misir hadži Mehmed – age je 1970. godine uništen, ali sada kao iz sjemenke biljke ponovo se uspravio zahvaljujući Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske i predanom radu Vakufske direkcije Bosne i Hercegovine.

Naši dobri prethodnici su dobro znali, kao što i mi danas svjedočimo, da su vakufi jedna od najznačanijih institucija, jer cijeli niz gradova i mjesta u svom nazivu nosi pojam "vakuf" što govori o tome koliko su vakufi ukorijenjeni u našem društvu.

Danas je to važno istaknuti, te na ovaj način želim u lično ime i ime Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak i džemata Han Ploča zahvaliti direktoru Vakufske direkcije hafizu Zajimoviću i njegovim saradnicima, te Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske koja je pored ovog mnoge druge važne projekte realizovala u našoj domovini. 

Izgradnja Divanhane trajala je godinu dana, a sredstva su obezbijeđena iz Generalne direkcije vakufa Republike Turske, te Vakufske direkcije IZ-e u BiH.

U sklopu ovog vakufa će biti slastičarna, dok će na drugom spratu biti tri apartmana, fitnes i dječija igraona. U dvorištu džamije je izgrađeno dječije igralište čiju je relizaciju pomogla opština Centar i načelnik Nedžad Ajnadžić, a obzirom da u projektu nije predviđeno opremanje objekta namještajem značajnu pomoć nam je pružilo federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sa ministrom Ramić Edinom, premijer SBK Tahir Lendo, te ministarstvo prostornog uređenja, obnove i građenja SBK na čelu sa Amirom Šečibovićem.

Iskreno se nadamo da ćemo uskoro sa našim prijateljima iz susjednih gradova i Republike Turske i vakifima ponovo sastati u Kiseljaku, kako bismo zajedno obilježili otvorenje i početak rada ovog vakufa.

Novum.ba/Kenan ef. Bajrić

Vezano: