Zaražene osobe nisu u karantenu u Donjem Vakufu, smještene su u Bolnicu za plućne bolesti

Nakon što je sinoć objavljena informacija da je na području SBK zaražena još jedna osoba iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja,  Općinski štab civilne zaštite Gornji Vakuf-Uskoplje na svojoj zvaničnoj stranici podijelio je informaciju za građane kako zaražena osoba nije boravila u ovoj općini.

“Naglašavamo da osoba nije boravila nikako na području Općine Gornji Vakuf – Uskoplje nego je odmah po dolasku iz inostranstva sa granice upućena u karantenu u Donji Vakuf. Osoba trenutno boravi u karanteni u Donjem Vakufu (motel „Otoka“ )”, navedeno je.

Međutim, u današnjoj izjavi za medije, Sead Karakaš direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona, kazao je da su osobe stigle iz Njemačke, te da su testirane na ulazu u karantin. Po utvrđivanju prisutnosti koronavirusa odmah su premještene u Bolnicu za plućne bolesti Travnik. Obje osobe se osjećaju dobro.

Zanimljivo je kako je karantenski smještaj napravljen u vrlo naseljenom dijelu Donjeg Vakufa, jednoj od rijetkih općina u BiH koja nema zabilježenih pozitivnih slučajeva koronavirusa.

Kantonalni štab civilne zaštite formirao je tri ovakva karantena u Kiseljaku,Travniku i Donjem Vakufu.

Novum.ba

Vezano: