MMF odobrio BiH kredit u iznosu od 330 miliona eura za borbu protiv pandemije

Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu odobrio je u ponedjeljak Bosni i Hercegovini kredit u iznosu od 330 miliona eura namijenjen borbi protiv pandemije koronavirusa, javlja Al Jazeera Balkans.

Pozitivnu odluku MMF-ovog odbora Al Jazeeri je potvrdio guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić. Detalje novog kreditnog aranžmana sa Bosnom i Hercegovinom MMF će saopćiti naknadno.

Novac od MMF-ovog kredita bit će podijeljen između dva bosanskohercegovačka entiteta – Federaciji BiH će pripasti 62 posto od kredita MMF-a, a Republici Srpskoj 38 posto.

Oba entiteta će zatim po pola procenta izdvojiti za Brčko Distrikt.

Od novaca koji pripadne Federaciji BiH 50 bi trebalo ostati u Federalnom budžetu, dok bi 50 posto trebalo biti podijeljeno na deset kantona, prema ranijim dogovorima vlasti u Federaciji BiH.

Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda vanrednu finansijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u čelnica MMF-a Kristalina Georgieva.

- Nikada u historiji MMF-a nismo svjedočili zaustavljanju svjetske ekonomije - rekla je Georgieva na online konferenciji za medije početkom aprila.

- Sada smo u recesiji. Mnogo je gore nego globalna financijska kriza prije desetak godina - dodala je.

Georgieva je rekla da su najteže pogođene ekonomije u razvoju i rastuće ekonomije te da su izgubile gotovo 90 milijardi dolara.

Novum.ba

Vezano: