Zajedničkim snagama Općina Fojnica i Crveni križ Fojnica pomagali najugroženije stanovnike

U toku mjeseca mjeseca marta i aprila, odnosno za vrijeme pandemije koronavirusa, Tim Štaba civilne zaštite općine Fojnica, koji su činile uposlenica  Službe za opću upravu i boračko-invalidsku zaštitu Melisa Fejzić, ispred Crvenog križa Anita Markonović i Adisa Hodžić, svakodnevno su provodili aktivnosti na pomoći stanovništvu na području općine Fojnica.

Tokom obilaska 27 naseljenih mjesta u Fojnici, aktivisti su posjetili 57 porodica koje se nalaze na rubu egzistencije.

Pomagali su višečlane porodice sa djecom, starije osobe, osobe koje same žive, te bolesne osobe.

Svima njima uručeni su paketi sa prehrambenim proizvodima i higijenskim potrepštinama.

Pored paketa koji su uručeni prilikom obilaska socijalno ugroženih porodica, na području općine Fojnica volonteri CK, predvođeni Bekirom Kršićem, podjeljeno je još 60 paketa, osim prehrambenih, riječ je i o paketima sa dječijom hranom, sa odjećom za djecu i odrasle, te higijenskim potrebštinama.

Prehrambeni i higijenski paketi pripremljeni su zahvaljujući donacijama građana općine Fojnica, Kantonalnog i Federalnog CK, bolnice fra Mato Nikolić, te donacijom jednog fojničkog privrednika koji je želio ostati anoniman.

Zahvaljući fojničkim pekarima, volonteri Crvenog križa su dostavili na adrese 400 hljebova.

Također, tokom terenskog rada, građanima je podijeljeno oko 600 maski, 250 pari rukavica, 5 paketa higijenskih proizvoda, pelena za odrasle.

Zahvaljujući pomoći Mijata Tuke, vlasnika apoteke Vita, 25 osoba je dobilo besplatno neophodne lijekove, koji su inače skupi i teško dostupni na tržištu.

Od udruženja Fanatikosa primljena je donacija dezinfekcionih srestava, koja su također podijeljena, a zahvaljujući udruženju Pomozi.ba podijeljeno je 130 prehrambenih paketa.

Osim pomoći za socijalno ugrožene kategorije stanovništva na području općine Fojnica, Crveni križ Fojnica i Socijalna služba općine Fojnica su u proteklom periodu pružali pomoć i osobama kojima su irečene mjere izolacije.

Posebno je važno naglasiti da je tokom svih akcija bila odlična saradnja sa predsjednicima mjesnih zajednica.

Novum.ba

Vezano: