Načelnik općine Jajce uputio Općinskom vijeću prijedlog za hitno održavanje sjednice

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan uputio je Općinskom vijeću Jajce i predsjedavajućem Ivi Šimunoviću prijedlog za hitno održavanje sjednice Općinskog vijeća Jajce zbog trenutne situacije, donošenja mjera za pomoć poduzetnicima koji su aktuelnom krizom najviše pogođeni i usvajanja rebalansa budžeta. Načelnik Općine zatražio je, u skladu sa članom 56. Poslovnika o radu Vijeća, hitno održavanje sjednice Općinskog vijeća kako bi se svim vijećnicima omogućilo da učestvuju u raspravi o ponuđenim materijalima dostavljenim Općinskom vijeću Jajce iz Ureda Općinskog načelnika. Riječ je o Programu i kriterijima raspodjele sredstava iz Granta za poljoprivredu u 2020. godini, Odluci o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovanih epidemijom koronavirusa i Prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama odluke o Budžetu Općine Jajce i Odluke o izmjenama i dopunama odluke o izvršenju Budžeta Općine Jajce za 2020. godinu.

U Prijedlogu za sazivanje sjednice Općinskog vijeća Jajce, koji je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan uputio u Ured Predsjedavajućeg,  između ostalog se navodi: 

„Kako privrede širom svijeta, na regionalnim, državnim nivoima, u mikro i makro oblastima osjećaju negativne posljedice trenutne situacije, tako i privreda naše lokalne zajednice trpi. Smatram da je od krucijalnog značaja za privredu naše općine, posebno onima kojima je odlukama viših nivoa vlasti zabranjen rad, da Općinsko vijeće efikasno interveniše i djeluje sa ciljem prevazilaženja novonastale situacije. Na sjednici, čije održavanje predlažem, trebamo usvojiti predložene mjere, koje su neophodne za ublažavanje i uklanjanje negativnih posljedica prouzrokovanih epidemijom koronavirusa, a mnogima bi bile od velikog značaja za održavanje i nastavak poslovanja. Svako od nas nosi dio odgovornosti i ovo su posebni trenuci kada trebamo adekvatno odgovoriti na, od strane naših sugrađana, ukazano nam povjerenje. 

Nerad vijeća i neodržavanje sjednica smatram neprihvatljivim i ne razumijem zbog čega još uvijek nije došlo do sazivanja sjednice i stoga tražim hitno sazivanje sjednice“.

Kao jedna od zapreka za održavanje sjednice Općinskog vijeća Jajce potencira se zahtjev za povećanje finansijske podrške zdravstvenim ustanovama. Ovdje podsjećamo i na činjenicu da je svaki saziv Općinskog vijeća Jajce u periodu od 2004. godine u svom mandatu održao nekoliko tematskih sjednica na teme zdravstva, obrazovanja, privrede, sporta, zapošljavanja. Tako je prošli saziv Općinskog vijeća Jajce, održao tematsku sjednicu na kojoj se razgovaralo o stanju u zdravstvu na području općine Jajce. Sjednici su prisustvovali, između ostalih, i tadašnji Ministar zdravstva SBK/KSB, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK/KSB i ravnatelji/direktori javnih zdravstvenih ustanova iz Jajca. 

Samo u ovom sazivu Općinskog vijeća Jajce, na čijem čelu je predsjedavajući Ivo Šimunović, nije održana niti jedna tematska sjednica ni na jednu temu, pa ni na temu zdravstva kojem se sada toliko silno želi pomoći. Prava adresa za traženje podrške i pomoći zdravstvu jeste Ministar i Ministarstvo zdravstva SBK, Fond i Zavod za zdravstveno osiguranje i Vlada SBK, a ne Općina Jajce koja, svakako i više nego što ima obavezu, podržava i pomaže zdravstvene ustanove u Jajcu. 

Novum.ba

Vezano: