Fahrudin Mešković Fehro: Mi smo ponos Lašvanske doline i nismo otpustili nijednog radnika

Na putu Zenica - Travnik, udaljen od Lašvanske petlje svega 900 metara, smjestio se čuveni restoran "Kod Fehre", ponos ovog kraja.

Restoran postoji od 1997. godine. Mali porodični biznis je krenuo sa dva uposlenika, a 23 godine kasnije njihov broj je narastao na 26. Nezaobilazna je usputna stanica putnika i turista, a osim po nadaleko poznatim specijalitetima bosanske kuhinje i domaćinskom u autohtono bosanskom stilu uređenom ambijentu, prepoznatljiv je i po TV pojavljivanjima. Naime, u velikoj sali objekta su snimane emisije serijala "Pozitivna geografija", emitiranog na FTV.

Zbog toga u živopisnom prostoru restorana koji vrvi jedinstvenim i zanimljivim detaljima izdvaja se sto Nisveta Džanke, legendarnog televizijskog voditelja i urednika gore spomenutog serijala i njegova karirana košulja, koja mu je bila zaštitni znak.

Vlasnik Fahrudin Mešković Fehro strastveni je kolekcionar starina poput oružja, ručno rađenog nakita, satova, odjeće, ukrasa, posuđa, knjiga, umjetničkih fotografija, namještaja, muzičkih instrumenata, a posebno mjesto u njegovom srcu i restoranu zauzima historijska zbirka novina koje su 1953. i ranijih godina izlazile u Turskoj. Sve te stvari više od dvije decenije privlače pažnju i interesovanje putnika namjernika.

Naša ekipa navratila je "Kod Fehre" na putu iz Viteza prema Sarajevu. U razgovoru sa vlasnikom saznali smo da su trenutna situacija sa koronavirusom i zatvorene granice utjecali i na poslovanje restorana, a vrijeme u kojem nisu u mogućnosti ugostiti vjerne i slučajne posjetioce iskoristili su da detaljno očiste, preurede i dotjeraju ambijent, te ga "začine" sa još ponekom sitnicom.

- Restoran ne radi nikako. Jedan dio radi na šalteru gdje se peče piletina i janjetina. Mi smo ponos Lašvanske doline i i nismo otpustili nijednog radnika. Neki od njih kod nas su zaposleni po 15 ili 20 godina, i nisam imao duše da ih otpustim. Oni su moja porodica. Nastavio sam da plaćam i penziono i zdravstveno i da isplaćujem plaće za sve njih, a vidjet ćemo hoće li država išta to priznati - govori Fahrudin Mešković.

Sa zebnjom je dočekao naredbu o mogućnosti ponovnog rada jer zbog načina na koji je on omogućen prihodi neće biti dovoljni za sve troškove, pa ni režije.

- Borimo se. Radnici su zadovoljni. Nadamo se boljoj situaciji. Sve smo higijenski dotjerali do maksimuma. Čekamo da se otvore granice i da nas ova vlast malo bolje razumije. Da ovako paušalno ne govore otvori za dva ili tri stola jer je to nemoguće. Kod mene je veliki prostor i distancu možemo omogućiti i unutra. Bez turista nema ništa. Kod nas dolazi puno turista iz regije i cijelog svijeta - razočarano govori Fehro naglašavajući da je on u penziji, a restoran sada vode njegova dva sina blizanca Alen i Adis.

Novum.ba/Faktor.ba

Vezano: