Oprez: Aplikacija COVIDSafe se zloupotrebljava za prevare i krađu podataka

Stručnjaci za sigurnost pozivaju na poseban oprez prilikom otvaranja bilo kakvih linkova povezanih s koronavirusom.

Države širom svijeta pripremaju vlastite aplikacije za praćenje kontakata među građanima i rano uzbunjivanje na potencijalnu izloženost koronavirusu.

Međutim, nisu samo građani ti koji budno prate šta se događa s aplikacijama i kako će se podaci koje prikupljaju koristiti. Svoju priliku uočili su i hakeri.

Iako je u Velikoj Britaniji aplikacija za praćenje kontakata još u fazi testiranja, već su se pojavili prevarantski SMS-ovi koji naizgled podsjećaju na one koje bi građani mogli dobiti ako dođu u kontakt s osobom koja je zaražena koronavirusom.

Uz obavijest o tome da su u nekom trenutku bili u kontaktu sa zaraženim poruka sadrži i link na kojem bi primatelj trebao dobiti više informacija.

Međutim, otvaranjem linka primatelj se preusmjerava na lažnu internetsku stranicu na kojoj se od njega traži mnogo osobnih podataka, koje hakeri iskorištavaju za pristup bankovnom računu ili krađu identiteta.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost upozoravaju kako bi se broj prevara mogao samo povećati kad aplikacija postane službena.

Tim više jer poruka izgleda kao da dolazi od legitimnog pošiljatelja i cilja ljude koji su već i onako zabrinuti za svoje zdravlje te nisu dovoljno oprezni.

Kako je od početka pandemije broj prevara povezanih s koronavirusom rastao iz sedmice u sedmicu i pokazao koliko su kibernetički kriminalci prilagodljivi situaciji, građani bi trebali biti posebno oprezni kad klikaju na bilo kakve linkove povezane s koronavirusom, COVID-19 i aplikacijama za praćenje kontakata.

Novum.ba/Akta.ba

Vezano: