Drugi dan vikenda oblačno, ali toplo: Hoće li do BiH stići tropski val iz Grčke

Prema najavama meteorologa iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će biti pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne povremeno će padati kiša ili lokalni pljuskovi, a vjetar će biti slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. 

Iako je najavljeno oblačno vrijeme, temperature će biti znatno visoke. Pa je tako najavljeno da će se danas najniža jutarnja kretati od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 23 do 29, na jugu do čak 31 stepen.

Prvog radnog dana iduće sedmice, najavljeno je pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša ili lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne. I u ponedjeljak će se zadržati visoke temperature. Jutarnja će se kretati od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 23 do 29, na jugu do 32 stepena.

Prema najavama, u utorak i srijedu i dalje će biti pretežno oblačno vrijeme ali s visokim temperaturama. Jutarnje će se kretati od 13 do 19, na jugu od 22, a dnevne od 23 do 29, na jugu do 33 stepena.

Ono što je interesantno jeste da je jučer u Grčkoj nastavljen trend izuzetno visokih temperatura koje nisu uobičajne za mesec maj. Više od 500 plaža širom Grčke ponovo su otvorene, a Grci su sa nestrpljenjem dočekali ovaj momenat.

Jučer su izmjerene rekordno visoke temperature za ovo doba godine koje su u nekim delovima dostizale 40 stepeni. Prema podacima Nacionalne opservatorije u Atini, u Sparti na Peloponezu izmereno je 40,7 stepeni, a u cetralnoj i južnoj Grčkoj, kao i na ostrvu Krit temperatura je prešla 39 stepeni.

Hoće li ovaj tropski val doći do nas, zavisi od strujanja zraka narednih dana.

Biometeorološka prognoza

Mada će povećana naoblaka i povremeni pljuskovi remetiti ugođaj, te uzrokovati nešto lošije raspoloženje kod većine ljudi, umjerene temperature i osvježenje u vidu padavina, pozitivno će djelovati na opštu sliku. 

Tegobe kod hroničnih bolesnika neće biti suviše izražene.

Novum.ba

Vezano: