Nakon samoubistva djevojčice: Ministarstvo kreće u velike promjene sistema školovanja

Inspekcija ministarstva obrazovanja, nauke, kulture, mladih i sporta Srednjobosanskog kantona nije utvrdila da je u Osnovnoj školi "Safvet-beg Bašagić" u Novom Travniku bilo prijavljenog i evidentiranog vršnjačkog nasilja nad 13-godišnjom učenicom Medinom Zahirović, koja je 20. aprila ove godine skokom sa osmog sprata solitera u centru grada okončala svoj život. 

Prevenirati probleme

Potvrdio nam je je to resorni kantonalni ministar Bojan Domić, koji je dodao kako će i pored zaključka nadzora inspekcije ovaj slučaj pokrenuti promjene u sistemu obrazovanja koji će morati biti sposoban prepoznati pobleme i u samom startu ih prevenirati.

- Svi kao zajednica i kao ljudi moramo učiniti više da se bilo koji znaci koji mogu ukazivati na moguće tragične ishode kad su u pitanju učenici primijete i adekvatnim radom spriječe. U svakom slučaju mi ćemo tražiti sustavno rješenje kako se nešto ovako nikada ne bi ponovilo u našim školama - rekao je Domić.

Sitna zadirkivanja

Kako neslužbeno saznajemo, postoji evidentiran samo jedan slučaj iz četvrtog razreda, a u pitanju su sitna zadirkivanja kolegica. Roditelji kažu kako su u četiri godine školovanja kod učiteljica više od 20 puta razgovarali sa njom ili tražili razgovor.

Sistem je zakazao, promjene su nasušno potrebne. Nesebična borba roditelja koji od svega ne traže ništa osim da se to više nikome ne dogodi, kako sada stvari stoje, rezultirat će promjenama i poboljšanjima sistema za sigurnije školovanje. Teško je ne skinuti kapu ovim ljudima koji su u tako teškim trenucima smogli snage boriti se za drugu djecu.

Novum.ba

Vezano: