Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle i prošle sedmice

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, četvrte zaredom, budući da su mnoge zemlje postupno pokrenule privredne aktivnosti i povećale potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice porasla 8 posto, na 35,13 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio blizu 13 posto, na 33,25 dolara.

Ipak, cijene nafte su i dalje oko 40 posto niže u odnosu na početak godine jer je paraliza najvećih svjetskih privreda zbog koronakrize u martu i aprilu izazvala oštar pad potražnje.

"Koronavirus poništio je desetljeće rasta svjetske potražnje za naftom i oporavak će biti spor", kaže Stephen Brennock iz konsultantske kuće PVM.

No, najveći svjetski proizvođači su smanjili proizvodnju kako bi poduprli cijene.

Nedavno su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neovisni proizvođači na čelu s Rusijom dogovorili najveće smanjenje proizvodnje u povijesti, za 9,7 miliona barela dnevno, što je stupilo na snagu 1. maja.

Proizvodnju nafte smanjuju i američki proizvođači zbog niskih cijena, na što ukazuje višemjesečni pad broja aktivnih naftnih postrojenja.

Trgovci su na oprezu jer je moguć drugi val pandemije koronavirusa.

Novum.ba

Vezano: