Video / Dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu upozorava

– Ono što se zna je da se virus prenosi u direktnom kontaktu, da morate imati fizičku distancu od svih drugih, i da se i dalje preporučuje strogo pranje ruku i nošenje zaštitne opreme – kazala je Čavaljuga

O koronavirusu govorila je dekansa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semra Čavaljuga, koja je inače i epidemiolog. Potvrdila je da su mjere, epidemiološki gledano, prerano ukinute.

“Epidemiološki, mjere kod nas jesu ukinute malo prerano. Jer, kao što vidite u Tešnju, dva zaražena su eksplodirala u ovih četrnaest koliko je do jutros dijagnistifikovano. Tako se isto može desiti da sutra bude deset puta više, a može i jedno više, zavisno od toga kako se ponašaju osobe koje su pozitivne i one koje su bile u kontaktu sa njima. Moramo voditi računa i o društvenim razlozima. Kada pogledate sve što se dešavalo kod nas u prethodna dva i po mjeseca, moramo reći da smo bili izvanredni, i prvi u regionu.“

Kada govorimo o turizmu i dolasku stranih turista, mogu li oni biti potencijalni prenosioci?

“Naravno da mogu. Već imamo dokazane slučajeve koji se u avionu zaraze. Imamo i kod nas već neke putnike koji su dovezeni u ovih nekoliko letova. Ono što se zna je da se virus prenosi u direktnom kontaktu, da morate imati fizičku distancu od svih drugih, i da se i dalje preporučuje strogo pranje ruku i nošenje zaštitne opreme.”

Kako pratiti takve slučajeve, ako nam dolaze strani turisti koji mogu nositi opasnost širenja zaraze?

“Moraju se ispitati. Dobit će pitanja u avionima, ako dolaze avionima. Na granicama će dobiti upitnike da popune, i onda će se pratiti dalje gdje su i kako širili. S ovim virusom, nažalost, treba naučiti živjeti”, rekla je za O kanal dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semra Čavagulja.

Novum.ba

Vezano: