Sjećanje na nevino ubijene

Dan bijelih traka u nedjelju će u podne u Prijedoru biti obilježen sa znatno manjim brojem učesnika zbog pandemije virusa korona.

Organizatori Udruženje roditelja ubijene djece, Fondacija kultura sjećanja, Oštra nula, Inicijativa „Jer me tiče“ i Centar za mlade „Kvart“ navode da nisu nikome slali pozivnice zbog aktuelne situacije.

Sedam lokacija

Fikret Bačić, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece, kaže za „Avaz“ da će se povorka, kao i svake godine, kretati kroz šetališnu zonu do gradskog trga.

- Ostali koji žele biti prisutni mogu sačekati povorku na gradskom trgu. I ove godine akcent je na izgradnji memorijala za ubijenu djecu, a nakon govora položit ćemo 102 ruže u krug, kao i svake godine - navodi Bačić.

On dodaje da su dosadašnji razgovori oko izgradnje memorijala bili uspješni i da je sada sve u rukama Odjela za prostorno uređenje pri Gradskoj upravi.

- Predloženo je sedam lokacija, čekamo da se odredi koje se lokacije mogu razmatrati - ističe Bačić.

Organizatori upozoravaju da se ograđuju od bilo kakvih aktivnosti obilježavanja Dana bijelih traka u drugim sredinama, a koje se, kako navode, koriste za promociju političkih ili nacionalističkih poruka i raspirivanja mržnje.

Zabrana obilježavanja

Dan bijelih traka prvi put je obilježen u Prijedoru 2012. godine kao početak kampanje protesta protiv odluke gradskih vlasti u Prijedoru da se porodicama žrtava zabrani javno obilježavanje 20. godišnjice zločina nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima. 

Na ovaj datum je osnovan i bivši logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

Novum.ba

Vezano: