Komemoracija 11. jula bit će uz mjere zaštite od koronavirusa

Do sada za devet žrtava identicirano za ovogodšnji ukop.

Sve aktivnosti vezane za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN, u julu 1995. godine bit će realizirane kao i proteklih godine bez ograničenja broja posjetilaca, ali uz primjenu mjera zaštite od koronavirusa.

To je zaključeno na današnjoj sjednici Organizacionog odbora (OO) za obilježavanje godišnjice genocida održanoj u Memorijalnom centru Potočari.

Komemoracija, dženaza i ukop do sada devet identifikovanih žrtava bit će održani 11. jula, kao i „Marš mira 2020“, koji će biti realizirani pod strogim pridržavanje trenutnih mjera od pandemije.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, upoznao je OO da postoji fetva Rijaseta Islamske zajednice BiH da se 11. jula obave svi planirani vjerski obredi, računajući dženazu i ukop žrtava.

– Uvjerio sam se da OO predano radi na obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici te da će biti realizovane sve aktivnosti tokom komemoracije 11. jula. jer je zločin i genocid u Srebrenici civilizirano stradanje katastrofa i taj događaj treba obilježiti na dostojan način, kao što je bilo i ranijih godina – naglasio je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH koji je prisustvovao sjednici.

Hamdija Fejzić, predsjednik OO, istakao je da su dvije porodice zbog nemogućnosti dolaska iz inozemstva odustale od ovogodišnjeg ukopa. Očekuje da će do početka jula biti još identifikovanih za ukop.

Novum.ba/Avaz

Vezano: