Semešnica, oaza mira i prirodne ljepote

  • foto/google
  • foto/google
  • foto/google
  • foto/google

foto/google

Donji Vakuf, grad burne historije i prirodnih ljepota, smješten na obalama gornjeg toka rijeke Vrbas, na samom početku Uskopaljske doline. Semešnica je lijeva pritoka Vrbasa, duga 18 km.

Semešnica je jedna od najčišćih rijeka u Srednjobosanskom kantonu. Toliko je čista da su je zavoljeli i dabrovi koji su se ponovno u nju nastanili nakon 150 godina.

Područje rijeke Semešnice je 2006. godine proglašeno zaštićenim područjem od strane Općinskog vijeća općine Donji Vakuf.

Krajolik koji ostavlja bez daha, poznat po svojoj specifičnoj vegetaciji, klimatskim prilikama i poniranju vode. Obilje čiste, nezagađene vode i zraka, životom bogate šume, krunisane povratkom kolonija razigranih dabrova, pravi su biser netaknute prirode. Jedini trag civilizacije predstavlja klupa sa malim vidikovcem odakle se mogu posmatrati ovi vodeni graditelji.

Nedaleko od izvora, na Semešnici se nalazi i ribnjak. Izvrsno mjesto za dnevni odmor sa porodicom i prijateljima gdje djeca mogu uživati u travnatoj livadi, družiti se s patkama, tornjacima ili magarcem, a odrasli uživati u hladovini uz nezaboravan prizor koji prave predivni slapovi Semešnice.

Ribnjak Semešnica je ustvari prelijepo osmišljeno mjesto za kratki ili duži predah jer posjeduje i bungalove(kolibe) a ako samo ogladnite onda ne propustite svježu pastrmku za obrok sa domaćim somunom iz tradicionalnog mlina na kojem se melje brašno za somun.

Semešnica se smatra jednom od najčišćih rijeka u Srednjobosanskom kantonu pa je pogodna i za razvoj eko-turizma.

Novum.ba

Vezano: