Vitez: Bahato ponašanje pojedinca prema prirodi

Divlje deponije na području Srednjobosanskog kantona su višegodišnji ekološki problem. Zahvaljujući projektu „Eco Echo“, putem kojeg naš portal u saradnji sa ekološkim udruženjima nastoji aktivno uticati na smanjenje broja nelegalnih odlagališta otpada, svakodnevno dobijamo informacije o brojnim deponijama.

Nažalost, svakodnevno svjedočimo neljudskom,bahatom i bezobraznom ponašanju ljudi prema prirodi. Naše rijeke,jezera,parkovi,izletišta postali su deponije i lageri svega i svačega...

Da ljudska pokvarenost nema granice,osjetilo je i mjesto Zabrđe u Vitezu, tačnije lokalitet Trilj -Gradski potok,gdje su na visini od 1400 m nadmorske visine otvorene dvije deponije smeća.

Uglavnom je plastični otpad, koji je nerazgradiv u prirodi.

Planinari "Planinarskog društva Zabrđe" su se potrudili da prekopaju po otpadu i nađu bilo kakav trag počinioca i u tome su i uspjeli.

Još jednom, molimo ekološki osvještene građane da nas na broj „Eko alarma+38761388912“ obavijeste o nelegalnim deponijama otpada u njihovom okruženju kako bi iste mapirali i eventualno sanirali.


Projekat je sufinansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH

Novum.ba

Vezano: