Jajce se intezivno priprema za dolazak turista

Aktualna pandemija nanijela je velike štete privredi u BIH, a posebno veliki gubici mogli bi se odraziti na turistički sektor. Premda je došlo do ublažavanja pojedinih mjera uvedenih tokom krize, još se ne nazire kada će naše granice biti otvorene za dolazak stranih državljana.

U turističkom sektoru u kraljevskom gradu Jajcu vrlo su optimistični, te se nadaju da bi normalizacijom putovanja u ljetnim mjesecima mogli izvući ovu sezonu bez otpuštanja radnika i velikih gubitaka.

Uređenje staza

Tokom cijele krize uzrokovane pandemijom u Jajcu su izvođeni radovi na više lokacija s ciljem uređenja grada i podizanja turističke ponude. U toku je uređenje glavne ulice u starom dijelu grada koja će biti u potpunosti popločana, a jedna od novina bit će i velika fontana u centru grada.

Na Plivskim jezerima u toku su radovi na izradi staza za pješake uz samo jezero, a projekat će biti nastavljen i u ljetnim mjesecima za što su već osigurana sredstva iz općinskog budžeta. Javna ustanova „Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ od početka ove godine radi na uređenju pješačkih staza prema vodopadu kako bi se invalidnim osobama omogućio dolazak na plato vodopada.

Očekuje se i završetak izgradnje zip-linea koji će povezivati dvije obale Vrbasa i završavati u neposrednoj blizini vodopada. U Jajcu očekuju da će ova nova turistička atrakcija privući i brojne domaće goste, jer će mnogi htjeti doživjeti vožnju preko kanjona rijeke Vrbasa na visini od oko 50 metara i potom povratnu vožnju iznad vodopada do gradskog parka.

Pandemija nije obeshrabrila ni mnoge privatne poduzetnike, koji su ovo vrijeme također iskoristili za povećanje svojih smještajnih kapaciteta ili uređenje već postojećih. Posjetitelji će imati priliku uživati u uređenom parku u blizini vodopada, u debeloj hladovini na obalama Vrbasa, ili šetnjom uz korito rijeke Plive od grada prema Plivskim jezerima.

Skokovi s vodopada

Sve je to rezultat velike ekološke akcije koju ova agencija provodi u saradnji s općinom Jajce i u kojoj je angažirano više od 40 osoba. Neki od najljepših dijelova rijeke Plive bit će dostupni posjetiteljima, kupačima i ribarima. U planu je i izrada visećeg mosta u neposrednoj blizini vodopada, koji će povezati dva prelijepa parka odvojena Vrbasom i omogućiti svim posjetiteljima uživanje u hladu borove šume uz najljepši pogled na veličanstveni vodopad.

U Agenciji se nadaju da održavanje ovogodišnje manifestacije Međunarodni skokovi s vodopada neće doći u pitanje, te da će okupiti brojne natjecatelje i turiste kao i prošlih godina. Skokovi su planirani 8. august tekuće godine, piše visitbih.ba

Novum.ba

Vezano: