Završen nagradni fotokonkurs: Ovo su 3 najbolje fotografije!

Udruženje građana Novum u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine organizivalo je FOTOKONKURS na temu “Ekologija” za djecu i mlade.

Namjera organizatora je da se istražujući i fotografišući prirodu i okoliš mladi neposrednije upoznaju sa prirodnim okruženjem, te dobiju priliku da svoj stav i odnos prema prirodi i okolišu izraze na umjetnički način.

Na fotokonkurs je pristiglo više fotografija, a nakon zbira glasova publike i članova komisije, donesena je odluka da sljedeće tri fotografije budu nagrađene. Imena vlasnika fotografije poznata su komisiji.

"Lastavica" - 53 glasa

Fotografija prikazuje ljepotu prirodnog staništa Lastavice. Ovo je nenastanjeno planinsko područje koje se nalazi u blizini grada Zenica. Značajne je nadmorske visine, a najviši vrh je na 1.114 m nadmorske visine. Sa tri strane ima sela po obroncima, ali sa sjeverne nema i to je nenastanjena planinska oblast koja se veže na planinu Tvrtkovac.

Na fotografiji se može uočiti izuzetno, ekološki čisto, šetalište kroz drvored visokih borova. Ekološka tematika ove fotografije zasniva se na činjenici da bez obzira na činjenicu višestoljetnog održavanja kišne molitve na ovom platou uz veliki broj posjetitelja, čovjek nije svojim djelovanjem narušio prirodni okoliš.

"Ekosistem" - 50 glasova

Fotografija prikazuje hranjenje mlade Vespule vulgaris iz porodice osa, koje se gotovo isključivo hrane nektarom i drugim biljnim sokovima, dok se larve Vespule vulgaris hrane kašom sažvakanih kukaca ili drugih životinjskih bjelančevina.

Fotografija pod navedenom šifrom prikazuje međusobni odnos biljnog i životinjskog svijeta u sredini u kojoj se nalaze. Na samoj fotografiji je jasno istaknuta ciljana tematika, dok je ostatak fotografije blago zamućen što doprinosi kvaliteti same fotografije. Sa stanovišta ekologije životinja, prikazan je proces ishrane jedne vrste sukulentnim biljkama u prirodnom okruženju.

"Kozice"-32 glasa

Fotografija predstavlja slapove Kozice koji se nalaze u blizini Fojnice. Iako su zbog svoje nepristupačnosti slabije poznat lokalitet u hladu stoljetnih šuma, niz strme litice stijena obrušavaju se u kristalno čistu vodu tri manja i dva veća slapa, visine oko 20 metara.

Sa ekološkog stanovišta prikazana je ljepota netaknute prirode i jednog od najvećih prirodnih bogatstava – vode koja se obrušava niz planinske stijene. U vrijeme kada se sve više zagađuju prirodna staništa vodenog svijeta ova fotografija predstavlja veličanstven prizor.

Vlasnike tri najbolje fotografije očekuju nagrade u vrijednosti od po 100 KM.


Projekat je sufinansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH

 

 

 

 

 

 

Novum.ba

Vezano: