Srednjobosanski i Zapadnohercegovački kanton dobitnici nagrade za planiranje i upravljanje razvojem

Na osnovu provedene procjene kapaciteta kantona za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini, Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP) proglasio je pobjednike u planiranju i upravljanju razvojem, a to su Srednjobosanski i Zapadnohercegovački kanton, saopćeno je iz UNDP-a.

Procjena kapaciteta kantona za planiranje i upravljanje razvojem je sistem mjerenja ostvarenog napretka u provođenju procesa strateškog planiranja i upravljanja razvojem. Prate se četiri grupe kriterija procjene, a to su status strateških dokumenata, implementacija strategije, strukture za upravljanje razvojem te izvještavanje i uključenost kantonalnih skupština u razvojne procese. Svi ovi kriteriji doprinose konačnoj ocjeni, odnosno indeksu.

Projektni odbor ILDP-a, zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, proglasio je pobjednike na osnovu provede procjene.
Srednjobosanski kanton je dobio nagradu za najbolji sistem za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini sa indeksom od 95 posto.

„Srednjobosanski kanton je u protekle dvije godine ostvario značajne rezultate u rastu indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem i osvojio nagrade za prvo i drugo mjesto u kategoriji uspostavljenosti sistema planiranja i upravljanja razvojem. Ovaj vid nagrade nas motivira da iz godine u godinu budemo još bolji“, rekao je Muhamed Softić ispred Srednjobosanskog kantona.

Srednjobosanski kanton je dobio nagradu za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem u 2018. godini. Nagradni fond od 80.000 USD Srednjobosanski kanton je iskoristio za implementiranje uvođenja E-pisarnice. Projekt koji se planira kandidirati ove godine je nabava CT uređaja za JU Bolnicu za plućne bolesti Travnik.

Treba naglasiti da je Tuzlanski kanton bolje rangiran sa 97 posto indeksa, ali Tuzlanski kanton je u ovoj kategoriji u 2018. godini već dobio finansijsku nagradu za sufinansiranje provedbe projekta iz Akcionog plana. Prema ranijoj odluci ILDP projektnog odbora isti kanton u istoj kategoriji ne može dva puta dobiti nagradu te je nagrada za 2019. godinu pripala Srednjobosanskom kantonu.

Senad Ovčina, koordinator Kantonalnog odbora za razvoj Tuzlanskog kantona, kaže da su rezultati koje Tuzlanski kanton postiže rezultat timskog rada i posvećenosti svih učesnika u procesu.
„ILDP projekat i njegovo osoblje su imali izuzetan značaj za Tuzlanski kanton i ostvarivanje ovih rezultata. Prema procjeni stanja procesa planiranja i upravljanja razvojem u Tuzlanskom kantonu, vidljiv je ogroman napredak od 2014. godine (23% indeksa) do 2019. godine (97% indeksa). Kroz ove godine saradnje, ulažući veliki i nesebični trud, ostvaren je značajan transfer znanja u ovoj oblasti, što je omogućilo Tuzlanskom kantonu lidersku poziciju“, kazao je Ovčina.
Nagradu za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini je dobio Zapadnohercegovački kanton (rast indeksa sa 83% u 2018. na 94% u 2019.).
Ivan Jurilj iz Zapadnohercegovačkog kantona naglašava da nagrada predstavlja priznanje za nastojanja da se uspostavi učinkovit sistem planiranja i razvoja, a sve s ciljem poboljšanja i podizanja kvalitete života u Zapadnohercegovačkom kantonu.
„Zapadnohercegovački kanton je u proteklom razdoblju uložio puno napora u stvaranju kvalitetnijeg ozračja za razvoj i ovo je svojevrsno priznanje da smo na dobrom putu. Najveći izazovi s kojim sa se suočavamo u procesu planiranja i upravljanja razvojem svakako su još uvijek nedovoljno razvijeni kapaciteti za upravljanje razvojem na svim razinama te nedostatak financijskih sredstava za razvoj instrumenata potpore kako bi se razvojni procesi ubrzali i postigli još bolji rezultati“, objasnio je Jurilj.
U proteklom periodu ostvaren je vidljiv napredak u uspostavljenosti sistema za upravljanje razvojem, a u narednom periodu u najvećem broju kantona fokus će se moći preusmjeriti na osiguranje održivosti i kreiranje pozitivnih efekata na život građanki i građana.
„Koristim priliku da čestitam svim kantonima, a prije svega kantonima za koje smatramo da su već sada u velikoj mjeri osigurali kontinuirano odvijanje procesa i održivost postignutih rezultata, a to su Tuzlanski kanton, Srednjobosanski kanton, Zapadnohercegovački kanton, Kanton Sarajevo te Zeničko-dobojski kanton. Uvjeren sam da će i ostali kantoni, već tokom 2020. godine, napraviti pozitivne iskorake“, podcrtao je Nasir Nalić, predstavnik ILDP-a

Novum.ba

Vezano: