Vranica, najviša planina srednje Bosne

FOTO/Visitbih.ba

FOTO/Visitbih.ba

Vranica je najpoznatija rudna planina u BiH, smještena između Gornjeg Vakufa-Uskoplja na zapadu i Fojnice na istoku. Nalazi se na razvođu između rijeka Vrbasa i Bosne. Najviši vrhovi su Nadkrstac 2112 m, Ločika 2107m i Krstac 2069m. To je pitoma planina, s puno pašnjaka i površinskih voda. Na njoj se nalazi poznato Prokoško jezero na nadmorskoj visini 1636m na čijem rubu su načičkani stočarski katuni. Prokoško jezero je udaljeno od motela Jezernica 10 km smještenim na oko pola puta od Fojnice, a od doma na Rosinju 6 km iz pravca Uskoplja. Vranica je također poznata po mnogim izvorima pitke vode, kao rijeke Vrbas, Kozičke rike i Sikirskog potoka, a i po slapovima; Ždrimački slap i Kozički slap.

Obiluje i endemskim biljkama, a najpoznatije su vraničko zvonce (bijelo vraničko zvonce), bosanska zvončika i Alchemilla vranicensis. Također, u Prokoškom jezeru živi endemski vodozemac triton.

Planina Vranica nalazi se sjeveroistočno od Gornjeg Vakufa s najvišim vrhom Nadkrstac 2.112 m n/v i s još nekoliko značajnih vrhova iznad 2.000 m n/v (Rosinj 2.059 m n/v, Devetaci 2.110 m n/v, Bijela Gromilica 2.072 m n/v, Krstac 2.069 m n/v, Ločika 2.107 m n/v, Treskavica 2.023 m n/v...).

Veći dio površine Vranice prekriven je pašnjacima s raznolikom florom i faunom. Vranicu prepoznajemo po Prokoškom jezeru, mnogobrojnim i interesantnim izvorima, predivnim slapovima kao i pećinama i jamama.

Sve te ljepote moguće je upoznati kroz planinarske ture, za što je zadužena ekipa ljubitelja prirode iz Planinarskog društva „Goran“ Gornji Vakuf-Uskoplje. U cilju što boljeg približavanja ove planine lokalnom stanovništvu, PD „Goran“ svake godine organizuje pohod „Upoznajmo Vranicu“. 

Članovi eko-udruženja „Aurea Vranica“ su markirali staze i postavili odmorište sa stolom i stolicama u blizini Krupljanskih pećina. Radili su i na uređenju okoline ždrimačkog vodopada te su napravili dvije nadstrešnice i mostiće koji omogućuju posjetiocima da dođu pod sam slap. Tu su i akcije uređivanja parka kod srednje i osnovne škole u Gornjem Vakufu, postavljanje kanti za smeće u čitavom gradu te tabli o zabrani bacanja otpada od Trnovače do Boljkovca...

Ždrimački slap ili Crndolski slap je slap koji se nalazi iznad sela Ždrimci kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Visina mu je 29 metara, a od samoga središta grada udaljen je nekoliko kilometara. Nalazi se na potoku Crndol.

Ovog ljeta, kada većina Bosanaca i Hercegovaca odmara u svojoj domovini, posjetite i neke od bh. planina srednje Bosne. Mnogo ih je u našoj zemlji, a jedna od ljepših i izazovniji, svakako jeste i planina Vranica kao i prelijepo Prokoško jezero.


Projekat je sufinansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH

Novum.ba

Vezano: