Kiseljak: Brojne aktivnosti u okviru projekta ''Eco ECHO''

U okviru projekta Eco Echo koji realizuje udruženje Novum uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša FBiH, jučer je u Kiseljaku održan radni sastanak kojem su, osim vođa projekta prisustvovali i predstavnici ekoloških udruženja sa područja Srednjobosanskog kantona.

O projektu, ciljevima te planiranim aktivnostima govorila je Alma Bešić, voditelj projekta, te Nijaz Drinić, koordinator projekta i predsjednik udruženja“Zeleni rast“.

Ovom prilikom predstavljena je i brošura projekta u kojoj su sadržane sve realizovane aktivnosti u sklopu projekta Eco Echo, kao što je fotokonkurs za djecu i mlade na temu „Ekologija“, objavljeni brojni medijski sadržaji na portalu Novum.ba, te je kreirana e-mail adresa i telefonski broj ''Eko alarm'' koji služe za prijavu ilegalnih odlagališta otpada.

U saradnji sa građanima i i udruženjima, sa kojima je potpisan ugovor o saradnji realizovano je i mapiranje deponija i ugroženih mjesta, kao i prirodnih ljepota.

Posebnu pažnju, ali i diskusiju prisutnih na ovom sastanku izazvalo je predavanje dr.ekoloških nauka Nedžade Tolja, koja je govorila na temu „Zaštita okoliša u funkciji održivog razvoja“.

U svom predavanju poseban akcenat je stavila na jedinice lokalne samouprave, odnosno šta to općine mogu i moraju uraditi kada je u pitanju zaštita okoliša.

-Općine moraju imati metodologiju rješavanja problema u svojoj općini, prioritetno moraju inicirati čišćenje vodotoka, monitorig voda, upravljati otpadom i slično. S druge strane, pojedinac mora početi voditi računa, za početak, o smanjenju otpada- poručila je Tolja.

Na kraju sastanka uručene su i zahvalnice predstavnicima udruženjima, te je iskazana obostrana želja za daljnju saradnju.

Projekat finansira Fond za zaštitu okolišta FBiH.

Novum.ba

Vezano: