Više od 16 miliona zaraženih u svijetu: Španija pooštrava mjere u strahu od drugog vala

Prema podacima ”Worldometer” zaraženo je 16.023.479 osoba širom svijeta. Najviše zaraženih, čak 4,315,709 zabilježeno je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Potom slijede Brazil, Indija, Rusija, Južnoafrička Republika, Meksiko, Peru, Čile, Španija, Velika Britanija, Iran, Pakistan, Saudijska Arabija, Italija i Kolumbija.

Čitav svijet je stao i sve bore s pandemijom kronavirusa. Jedan od primjera jeste i Španija. Samo mjesec dana nakon što je ukinula vanredno stanje, u gradovima poput Barcelone, Zaragoze i Madrida zabilježen je porast novozaraženih te vlasti upozoravaju kako bi drugi val koronavirusa mogao biti gori nego prvi.

Katalonska vlada zatvorila je noćne klubove i slične ugostiteljske objekte. Dopisnik BBC-ja u Madridu piše kako najveći rizik predstavljaju mladi ljudi koji se nastavljaju okupljati u velikim grupama u večernjim satima.

Velika Britanija je uvela pravilo obaveznog 14-dnevnog karantina za sve one koji stižu iz Španije, Norveška je saopćila kako planira uvesti isto pravilo, dok je Francuska upozorila građane da ne putuju tamo, osim u nužnim slučajevima.

Novum.ba

Vezano: