FOTO/Udruženje 'Zeleni rast' izvršilo sanaciju 'divlje deponije' u naselju Kable

Ekološko udruženje "ZELENI RAST" je ispred Udruženja građana "Novum" angažovano na projektu ECO EHO, koji se realizuje u saradnji sa "Fondom za zaštitu okoliša FBiH. Kako predsjednik Ekološkog udruženja "Zeleni rast" Nijaz Bajrić izjavljuje za Novum.ba "Imali smo zadatak da izvršimo mapiranje što više "divljih deponija" kao i prirodnih ljepota na području cijelog SBK, te smo u protekla dva mjeseca locirali i mapirali preko 40 "divljih deponija".

U nedelju, 26.07.2020. godine okupljeni oko zajedničkog interesa sa mještanima naselja Kable, aktivisti Udruženja "Zeleni rast" uklonili su nekoliko manjih "divljih deponija" u blizini Šehidskog mezarja. Zahvaljujući mještanima naselja Kable, te vrijednim aktivistima navedenog Udruženja smeće je pokupljeno radnom mašinom i odvučeno na "gradsku deponiju" Berberuša, a navučen je i sloj zemlje, te su postavljene i table na ulazu koje upozoravaju na zabranu odbacivanja otpada na ovom mjestu. Nijaz Drinić, predsjednik Udruženja koje je provelo uklanjanje otpada navodi: "Iskreno se nadam da će proraditi svijest kod čovjeka i da neće više bacati smeće na ovu i lokacije slične ovoj, već u kontenere gdje mu je i mjesto".

Sve pohvale Ekološkom udruženju "Zeleni rast" i mještanima naselja Kable na angažmanu i uloženom trudu za sanaciju ovie "divlje deponije".


Projekat finansira Fond za zaštitu okolišta FBiH.

Novum.ba

Vezano: