Turistički radnici u Hrvatskoj sve zadovoljniji: Juli na 53 posto prošlogodišnjeg, juni bio na 20

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella rekao je za RTL da je turistička sezona u junu bila na 20 posto od prošle godine.

"Sada imamo cijeli juli preko 53 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno 2,8 miliona noćenja i to je stvarno obećavajući rezultat. Imali smo iznadprosječne rezultate u određenim destinacijama - Šolta, Čiovo, Omiš, Jelsa na Hvaru, a sada je i Makarska rivijera krenula dosta naprijed", rekao je Stella.

Iako nema velikog broja državljana BiH, prvi čovjek TZ Splitsko-dalmatinske županije kaže da je struktura gostiju dijelom ostala ista.

"To su tradicionalni gosti, Poljaci, Nijemci i Česi, Slovenci, dolaze i ove godine. Većinom su to autogosti, što je u ovom slučaju jako dobro. Poljaci, Nijemci i Česi čine preko 50 posto gostiju u Splitsko-dalmatinskoj županiji", rekao je Stella, dodajući da je Nijemaca došlo čak 98 posto u odnosu na prošlu godinu.

Što se tiče bookinga, i dalje prevladava last minute.

"Ne bih rekao da se stabiliziralo, ali ide prema tome. Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji, ali izgledaju obećavajući. Očekivalo se prije 20, 30 posto u odnosu na prošlu godinu, tako da su ove brojke jako dobre. Ako epidemiološka situacija ostane ovakva mjese i pol dana, mogli bismo od turizma imati zadovoljavajuće rezultate", zaključio je Stella.

Otok Vir apsolutni je turistički šampion u dosadašnjem dijelu sezone, javlja HRT. Tio je prvo hrvatsko odredište koje je ostvarilo više od milion noćenja ove sezone.

Na Jadranu ima i mjesta koja bilježe povećanje broja noćenja u odnosu na prošlu godinu. Jedno od njih je i otok Zlarin. Uprkos tome što ima manje gostiju nego lani, oni duže borave na otoku, što je dovelo do povećanja noćenja i do 20 posto.

Novum.ba

Vezano: