Dragulj fojničkog kraja/ Brojni posjetioci danas uživali na slapovima Kozice

Jednu od brojnih prirodnih znamenitosti Fojnice, slapove Kozice, ove godine posjetio je veliki broj turista.

I ove nedjelje, odmor za dušu na vodopadima Kozice našli su gosti iz Fojnice, Kiseljaka, Sarajeva i drugih gradova.

Čak ni kiša koja je pala u poslijepodnevim satima nije spriječila ljubitelje prirode da uživaju u prelijepom okruženju i druženju sa porodicom i prijateljima.

Slapovi Kozice su slabije poznata turistička destinacija, iako su idealno mjesto na kojem ćete doživjeti prirodu u njenom punom obliku.

Nalaze se nedaleko od Fojnice, skriveni duboko u šumi na lokalitetu Pridola, i zasigurno su jedan bisera bh. prirode. Ambijent čini nekoliko manjih i većih slapova i izvanredan su motiv za fotografisanje.

Podsjećamo, nedavno je Općina Fojnica uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK, pokrenula aktivnosti na uređenju ovog lokaliteta, a sve s ciljem da brojni turisti, ali i Fojničani mogu uživati u ovom prirodnom bogatstvu.

Uređen je pristupni put, napravljela kapija na ulazu, dovedena voda za piće, napravljene su adrenalin staze, kao i pristupne staze do slapova, mostovi za prelaze, urađena zaštitna ograda na mjestima gdje je neophodna, te su postavljene kante za otpatke i brojni putokazi.

Također, cilj je i u narednom periodu raditi na očuvanju prirodnog blaga, te će se urediti i prilagoditi turistima brojna fojnička izletišta.

 

Ovaj projekat finasira Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Novum.ba

Vezano: