Veliko Plivsko jezero - Kraljevsko jezero smaragdno zelene boje

Kristalno čista voda smaragdno zelene boje i prekrasan prirodni ambijent specifičnosti su kojima se može pohvaliti jedno od najljepših bh. jezera – Veliko Plivsko jezero.

Plivska jezera, u koja spadaju Veliko i Malo jezero, nastala su na rijeci Plivi, lijevoj pritoci Vrbasa u Jajcu. Jezera su smještena u dolini Plive, između Jajca i naselja Jezero.

Veliko jezero leži na nadmorskoj visini od 424 m. Dugo je oko 3,3 km, s prosječnom širinom od oko 400, a maksimalnom od oko 700 m. Najveća dubina jezera je oko 36 m. Nastalo je na mjestu gdje Pliva završava svoj tok, nizvodno od naselja Jezero, a završava u naselju Zaskoplje. Konačnu formu dobilo je sredinom 20. og vijeka, prilikom izgradnje HE Jajce

Geološki razvoj ovih jezera prošao je kroz sve procese razvitka, tako da ima karakter tektonske, jezerske i fluvijalne faze. Izrazito diferencirani hidrografski procesi uslovili su njihovo nastajanje. Jezera nastaju u mlađem tercijaru, a konačno se formiraju u kvartaru i holocenu. Usljed intenzivne vertikalne i bočne erozije neprestano im se mijenjaju granice. Jezera su međusobno odvojena specifičnim sedrenim barijerama, za koje je bilo odlučno razdoblje od posljednjih desetak hiljada godina, u kojima su vladali ekološki odnosi pogodni za taloženje sedre i nastanak jezera.

Iako su ljeto i topli dugi dani na izmaku, još uvijek možete iskoristiti toplije dane da posjetite Jajce i nejgova kraljevska jezera, prošetate i udahnete svježeg zraka.

 

Projekt sufinansira Fond za zaštitu okoliša FBiH


Novum.ba

Vezano: