Pripreme Proma u punom jeku, Ninić zadovoljan radom

U razgovoru za portal Sport1, novi trener Proma, Boban Ninić, govori o početku priprema svoga kluba, stanju u ekipi, te novonastaloj situaciji u vezi sa pandemijom koronavirusa koja je navijače udaljila od tribina, što bi za Promo moglo biti problem jer su poznati po frenetičnoj atmosferi u svojoj dvorani.

Gospodine Niniću, pripreme vašeg kluba traju, stigli ste početkom ove sezone. S obzirom na to da je sve pomalo poremećeno zbog ove pandemije koronavirusa, kako protiču pripreme i kako ste zadovoljni ekipom koju vodite?

– Prvenstveno bih se želio zahvaliti upravi košarkaškog kluba Promo koja mi je dala puno povjerenje pri sklapanju rostera. U tom nekom periodu nismo neke stvari mogli realizovati, ali smo napravili načelno ugovor za narednu sezonu 2020/21. Promo je jedan ozbiljan kolektiv koji sigurno ima ambicije da zadrži status u Premijer ligi, tako da, shodno toj situaciji koja je nastala zbog panedmije koronavirusa, mi smo sastavili jedan kompetativan roster. Sasvim sigurno da je u sklopu tog budžeta došlo dosta dobrih momaka, čak neki koji bi, prema mom mišljenju, predstavljali iznenađenje u ovom samom takmičenju. Do sada smo radili bazičnu bazu priprema, tačnije smo kondicione pripreme prošli, a sada se polako u taktičku razradu igre pet na pet. Konačno smo dočekali da nam počinju prijateljske utakmice. Sutra igramo protiv KK Kakanj kao gosti, a potom nam slijedi domaćinstvo KK Čelik, poslije imamo uzvratnu dogovorenu utakmicu sa Kaknjom, također i sa sarajevskim Sparsima, a još smo u dogovoru dvije prijateljske utakmice. Kroz ovih šest utakmica želimo vidjeti formu i stanje ekipe, jer većina momaka u ovom rosteru nema iskustva igranja Premijer lige.

Sami ste rekli da novajlije nisu imale iskustva, a ekipe je dosta izmijenjena u odnosu na prethodnu sezonu. Koliko mislite da će to utjecati generalno na vaš tim, ali i na ligu, jer znamo da je ta pauza od pola godine napravila velike probleme?

– Generalno, u svim sportovima, pa i mi imamo problem taj da što prije moramo dovesti igrače u tu kontakt igru. Pauza od pet-šest mjeseci je sasvim sigurno preduga bila. Prvenstvo u BiH, ali i regionu su, jednostavno, diktirani da imaju dosta pauze. Prema mom mišljenju, to je jako nerealno, jer bi prvenstvo trebalo trajati nešto duže. Naravno, klubovi nisu u stanju da to finansiraju, ali bi trebali naći neki modul da se ima što manje odmora preko ljeta. Mi smo ga dobili ove godine koronom, nadam se samo da su se igrači posvetili sebi i da su radili na nekim individualnim karakteristima, pa i na razvoju igre. Sami uvod kroz prvenstvo i ovaj pripremni period, značajno bi bio dobar da imamo dosta prijateljskih utakmica, tako da ćemo moći vidjeti kakvo je stanje u ekipi.

Vjerovatno ste upoznati sa publikom po kojoj je ovaj klub prepoznatljiv, pa je sigurno da gledalaca na tribinama barem na početku neće biti. Koliko će to generalno utjecati na vaš tim, ali i na sve ostale, s obzirom na to da neće biti publike u dvoranama?

– Mi smo tu da dajemo neki maksimum i da se borimo. Generalno, meni se svidjela ta atmosfera koja je bila u Vakufu, jer sam prošle godine radio u BiH. Mislim da je definitivno u Premijer ligi atmosfera bila najbolja u Donjem Vakufu. Iskreno, mislim da, po pitanju rezultata, to je nemjerodavno, jer se može desiti situacija da se zarazi jedan igrač u ekipi, i onda dođe do zaraze ostalih igrača. U suštini, mislim da je jako bitno da se oživi, da se ne staje i da se ne pravi neka veća pauza za košarku i ostale sportove.

Novum.ba

Vezano: