Zaštitimo okoliš i sačuvajmo našu prirodu

U vrijeme kada je okoliš sve ugroženiji neodgovornim ponašanjem barem svakog drugog čovjeka i velikog dijela vodećih kompanija u svijetu, posebno je važno razmišljati o načinima kako ublažiti štetu koju nanosimo prirodi, indirektno ugrožavajući i sebe.

U Bosni i Hercegovini ljudi, uglavnom, budu svjesniji u kakvom okruženju žive tokom zimskih mjeseci, jer je tada golim okom vidljivo zagađenje zraka kao posljedica višegodišnjeg nemara vlasti, ali i ponašanja pojedinaca i privrednih subjekata širom zemlje.

Priroda, u najširem značenju, predstavlja skup materijalnog svijeta, svemira i sila koje u njemudjeluju bez čovjekovog djelovanja.

Okoliš podrazumjeva skup materijalnog i živog svijeta, čiji je biološki dio čovjek, koji jeposljedica života i djelovanja ljudi.

Mnogo se govori o zagađenju okoliša i posljedicama koje će se odraziti na okoliš, ali i prirodu,ako ništa ne učinimo: zatrpani smo otpadom na svakom koraku, prebrzo trošimo prirodneresurse ne razmišljajući o tome, a zrak je i dalje previše zagađen. Svako od nas može datidoprinos očuvanju prirodnih resursa i zaštiti okoliša samo ako to zaista želi – uz malo discipline.

Projekt sufinansira Fond za zaštitu okoliša FBiH.


Novum.ba

Vezano: