Dinarsko gorje - bugojanska ljepotica Kalin

Kalin je planina kod Bugojna. Najviši vrh Kalina Orlovina visok je 1530 metara

S vrha Kalina pruža se pogled na ljepote Ravnog-Rostova, Bugojansko polje, Crni vrh, Vlašić, Vranicu, Radušu, hercegovački Prenj. Planina je prepoznatljiva po izraženoj masi koja se oštro izdiže nad okolnim terenom i po čestom vjetru.

Na Kalinu je ski-centar i etno selo Rostovo. Etno-selo nalazi se na cesti Bugojno - Novi Travnik. Na 780 metara nadmorske visine nalazi se planinarski dom Duboka, vlasništvo PD "Koprivnica" iz Bugojna.

Na Kalinu se nalazi jama Japaga, dimenzija 1,5m x 4m, navodno bez dna. Nikad nije ispitana niti je utvrđeno je li jama bezdanka. Govori se da je toliko duboka da kad kad se u nju baci tvrdi predmet da se ne može čuti zvuk kad padne na dno. Danas je kod ulaza u jamu spomen ploča koja svjedoči da su tu bačene nevine žrtve.

U Bugojnu je jeseni 1983. bio otvoren hotel koji se zvao po Kalinu. Hotel je bio jedan od respektabilnijih hotela u BiH, okupljalište gospodarstvenika, športaša i kulturnih radnika iz zemlje i inozemstva.

Kainu se može pristupiti iz smjera Bugojna, te od izletišta Ravnog Rostova (pristup također i iz Novog Travnika), odakle (Etno-selo "Babići") na vrh vodi obilježena planinarska staza.


Novum.ba

Vezano: