Na stadionu ’Lašva’ kod Travnika postavljena umjetna trava

Stadion NK Lašva na Docu danas izgleda europski, jer je na njega postavljena umjetna trava, koja zadovoljava igranje utakmica svih uzrasta.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je 2018. godine osmislio projekt „Razvoj infrastrukture omladinskog nogometa/fudbala kroz širu društvenu zajednicu“ s ciljem unapređenja infrastrukture za potrebe omladinskih pogona nogometnih klubova širom Bosne i Hercegovine i raznih razina natjecanja. Projekat podrazumijeva izgradnju terena s umjetnom travom po najvišim FIFA standardima.

Cilj je unaprijediti uslove za održavanje trenažnih procesa i odigravanje što većeg broja trening i zvaničnih utakmica, što neće ovisiti o vremenskim uslovima i kvalitetu održavanja terena, kao što je to slučaj s terenima s prirodnom travnatom podlogom.

Kvalitet umjetne trave je u skladu s FIFA standardom za umjetnu travu: FIFA Quality ili FIFA Quality Pro.

Za ovaj projekt NS/FS BiH je osigurao sredstva od UEFA-e (program UEFA Hat Trick V) u iznosu od 2.000.000,00 EUR.

NS/FS BiH je snosio troškove nabavke, dopreme i montaže umjetne trave (zahtjev FIFA Quality Pro) za teren dimenzija 103mx67m (bruto 6901m2) s parom aluminijskih golova/vratnica uključujući nabavku originalnih traka i ljepila a ti troškovi iznose 133.333,33 EUR po jednom terenu.

Lokalne zajednice trebaju da finansiraju pripremu podloge za polaganje umjetne trave na odobrenoj lokaciji sa sistemom drenaže. Sve to prema projektnoj dokumentaciji i uputama dobavljača umjetne trave te nabavku i dopremu kvarcnog pijeska i gumenog granulata za popunu umjetne trave, a ti troškovi iznose 200.000,00 KM po jednom terenu.

Općina Travnik je za navedeni projekt odabrala stadion NK Lašve u naselju Polje Slavka Gavrančića, radovi su započeli krajem oktobra.

 

Novum.ba

Vezano: