Sobne biljke zalijevajte ujutro, a količinu vode odredite prema sezoni

Stručnjaci za njegu sobnih biljaka se slažu da bi ih trebalo zalijevati ujutro. Ukoliko to radite navečer, biljke će tokom noći biti vlažne što je zapravo plodno tlo za skupljanje raznih štetočina.

MindBodyGreen piše da svaka biljka treba odrešenu količinu vode prilikom zalijevanje, ali da stručnjaci tvrde da nije svejedno u koja doba dana ih zalijevate.

Složili su se da je to najbolje raditi ujutro posebno tokom ljetnih mjeseci zbog visokih temperatura. Kako su naveli, to će omogućiti biljci da upije vodu prije nego što postane prevruća (što može uzrokovati prebrzo isparavanje vode) i potamni.

Biljka koja je još mokra kada padne noć onda će ostati vlažna dok se sunce opet ne pojavi, a to bi moglo biti plodno tlo za naseljavanje štetočina.

Obratite posebnu pažnju na zalijevanje biljaka na prozorima okrenutima prema jugu, koji obično imaju puno direktnog sunca.

Kada je sunčeva svjetlost nešto slabija, zalijevanje postaje nešto manje važno, odnosno trebate se prilagoditi sezoni, jer se tako mijenja i potreba biljaka za vodom.

"Kako sunčeva svjetlost u jesen i tokom zime postane manje dostupna i temperature padaju, biljke prilagođavaju i svoj rast tome", kazala je Maria Failla, voditeljia radijske emisije "Bloom and Grow".

Dodala je da je zbog toga dobro znati prepoznati znakove da previše ili premalo zalijevate biljku. Međutim, bez obzira na to kada zalijevate biljku, to treba biti dosljedna praksa.

Dosljednost je općenito dobra "formula" za to da održite sobne biljke zdravima.

"Svako jutro prije nego što sjednete za računar i primite se posla, pogledajte svoje biljke, provjerite kako rastu i je li im potrebno doliti vode. Provjerite da na lišću nema štetnika ili mrlja, jer što prije primijetite problem i riješite ga, biljke će biti zdravije", dodala je.

Na kraju su naveli i to da će vam njega biljaka svaki dan u isto vrijeme pomoći da steknete naviku zbog koje se neće desiti da ga zaboravite zaliti.

Novum.ba

Vezano: