Neophodna pomoć za nastavak poslovanja i očuvanje radnih mjesta u Lječilištu Reumal

Vanredna sjednica Općinskog vijeća Fojnica održana je danas, a raspravljalo se o stanju u Lječilištu „Reumal“, odnosno o nastavku poslovanja uslijed izvršnih postupaka po tužbama radnika i smanjenog obima poslovanja izazvanog pandemijom COVID-19.

Sjednica je održana na osnovu zahtjeva Lječilišta Reumal, a s ciljem da se osnivač, Općinsko vijeće, upozna sa novonastalom situacijom.

Nagomilani finansijski problemi prouzrokovani pojavom pandemije koronavirusa, te tužbom dijela radnika i nedovoljnom brigom vlasti, doveli su ovaj privredni subjekt pred zatvaranje, a samim tim i 400 radnika moglo bi ostati bez posla, poručeno je na sjednici.

Poslije sjajnih poslovnih rezultata ostvarenih u 2019.godini, kada je po prvi puta unazad više godina ostvaren značajniji višak prihoda u odnosu na rashode, te sudeći po prva dva mjeseca 2020. godine i najave još boljih rezultata, naredbom Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite od 20. marta zbog pandemije koronavirusa, Lječilištu Reumal izrečena je zabrana rada.

Lječilište nije radilo dva mjeseca, a kantonalne i federalne institucije koje su izdale zabranu obavljanja djelatnosti, u svojim naknadnim zakonskim rješenjima onemogućile su javnim ustanovama tipa Lječilišta Reumal da apliciraju za sredstva i tako bar djelimično premoste probleme koje je proizvela pandemija.

Važno je napomenuti da je uprava Lječilišta, uprkos svim nedaćama koje su je zadesile, dvomjesečni prekid rada i njegovog nastavka u znatno otežanim uslovima, uspijela da za svojih 330 zaposlenika obezbijedi minimalne lične dohotke sa izraženom tendencijom njihovog povećanja, rečeno je danas na sjednici.

Osim problema prouzrokovanim pandemijom koronavirusa, dodatne probleme Lječilištu Reumal je stvorila presuda Kantonalnog suda u Travniku, a po osnovu tužbe dijela radnika zbog neprimjenjivanja Kolektivnog ugovora radnika zaposlenih u zdravstvu. S tim u vezi, prije nekoliko dana blokiran je račun Lječilišta po osnovu te presude Suda, a to je dovelo u pitanje i mogućnost prekida rada Lječilišta Reumal.

Na sjednici vijeća, nakon izlaganja Alije Mukače, izvršnog direktora Lječilišta Reumal, načelnika općine Fojnica Sabahudina Klisure, Nasira Selimovića i Almira Zuluma, vijećnika SDA, vijeće je donijelo i jednoglasno usvojilo nekoliko zaključaka:

  1. Općinsko vijeće daje punu podršku upravi Lječilišta Reumal na dosadašnjim aktivnostima stabilizacije poslovanja i poboljšanju materijalnih prava zaposlenika, kao i podršku u nastavku realizacije zaključaka donesenih ranije na sjednicama OV.
  2. Općinsko vijeće Fojnica apelira na sve uposlenike Lječilišta Reumal na solidarnost u očuvanju svojih radnih mjesta
  3. Općinsko vijeće Fojnica zadužuje općinskog načelnika i upravu Lječilišta da intenziviraju aktivnosti sa federalnim i kantonalnim institucijama u iznalaženju rješenja za dugoročnu finansijsku stabilizaciju ustanove.

Novum.ba

Vezano: